„More i snovi“ Kristine Stanišić zatvaraju Likovni segment Ljetopisa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. kolovoza 2023. - 11:06
Autor: 

U četvrtak, 24. 8., u 21 h u Zavičajnom muzeju / Dvorcu kralja Nikole u Baru, bit će otvorena izložba likovne umjetnice iz Bara Kristine Stanišić, kojom se zaokružuje likovni segment 36. izdanja „Barskog ljetopisa“.

„Naziv izložbe Kristine Stanišić – „More i snovi“, indikativno govori o formalno-filozofskom uporištu/ishodištu mlade umjetnice. Oba pojma karakteriše beskraj, u vizuelno-kognitivnom smislu. More je i simbolički vezano za Kristinin „genius loci“, za mjesto rođenja, odrastanja, „uvođenja“ u život odraslih. Polazeći od tih premisa, snovi se nadovezuju na punktume prošlosti, sjećanja, želja, mogućnosti. U tom značenjsko-motivskom krugu kreće nas umjetnica simplifikovanim sadržajno-likovnim vokabularom, svedenim na osnovne protagoniste radnje. Oni su dominantno vezani za morsku floru/faunu, morski ambijent...“ zapisala je u pratećem katalogu izložbe dr. Anastazija Miranović, povjesničarka umjetnosti, selektorica Likovnog programa „Barskog ljetopisa“, koja će i otvoriti izložbu.
Kristina Stanišić je diplomirala na osnovnim akademskim studijama slikarstva na Fakultetu suvremenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr. Đorđa Stanojevića 2022. godine, stekavši pritom zvanje diplomiranog likovnog umjetnika.
U svom radu koristi se različitim medijima – slikarstvo, skulptura, fotografija, zvuk. Kroz svoje umjetničko istraživanje ona definira svoju realnost kroz morske motive koji su istovremeno stvarni i imaginarni.
Njen rad je u svojoj srži promišljanje o odnosu s prirodom, nasljeđem, sjećanjem i bićem, kako na osobnom nivou, tako i društveno-kolektivnom. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Izložba „More i snovi“ će biti u postavci do 15. 9.2023.