KotorArt Don Brankovi dani muzike dobitnici projekta “The New Normal”

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. prosinca 2020. - 10:55
Autor: 

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike narednog ljeta realiziraju  projekt pod nazivom The New Normal, odobren od strane generalne direktorice UNESCO-a, Odri Azule. Međunarodna konferencija, kao centralna aktivnosti projekta, u Kotoru će okupiti stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, turizma, ekonomije i kulturne politike u cilju sagledavanja nove stvarnosti.

Ciljevi projekta su, promišljanje, preispitivanje i preoblikovanje uloge,  koju projekti u umjetnosti i kulturi nose, zatim analiza i rasprava o mogućim načinima za ublažavanje utjecaja pandemije izazvane virusom COVID-19 na sektor kulture, kao i kulturnog turizma. Također, jedna od bitnijih uloga ove konferencije je da ukaže na značaj kulture kao osnove za održivi razvoj i da ponudi moguće strategije i mjere za jačanje otpornosti i zaštite kreativnog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima.

Centralni događaj ovog projekta pod nazivom Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon COVID-19 bit će upravo konferencija s regionalnim stručnjacima, koja će se emitirati  uživo putem interneta, dok će njihova diskusija biti upotpunjena s adekvatnim filmskim programom, publikacijom koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tijekom diskusije, kao i objavljivanjem podcast-a, kroz koji će diskusija sa konferencije doći do šireg auditorija.

 KotorArt Don Brankovi dani muzike su tijekom ljeta 2020. godine organizirali  nekoliko ispraćenih i zapaženih diskusija i konferencija. Direktor Festivala, pijanista Ratimir Martinović, u Malim noćnim razgovorima s našim proslavljenim gitaristom, Milošem Karadaglićem, razgovarao je na temu utjecaja korona virusa na umjetnost, umjetnike i koncertnu aktivnost, dok je diskusija na temu Festivali u doba krize okupila nekoliko ravnatelja i ravnateljica festivala iz različitih gradova Crne Gore i regije, gdje su sudionici  izložili svoja gledišta o temi i ovogodišnjim planovima u odnosu na okolnosti nakon čega je uslijedila debata na temu pozicije, utjecaja, značaja, mjesta i smisla festivala u kriznim vremenima.