Koncert „Jedno veče kao u snu“ u subotu

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 23. kolovoza 2023. - 17:02
Autor: 

Večer opernih arija i dueta pod nazivom „Jedno veče kao u snu“, bit će priređena u subotu, 26.8., od 21 h, u Amfiteatru u Luštica Bay Marina naselju.

 „Iza selekcije operskih poslastica za sve ljubitelje arija, stoji mladi tivatski operski sopran Antonia Vučinović sa profesoricom Milicom Milanović uz klavirsku pratnju Ane Mihaljević. Muzičkoć-scenski nastup upotpuniće baletski par Jana Jovićević i Luka Stefanović iz Madleniaunum pozorišta Beograd.  Izbor operskih poslastica koje su priredile Vučinović i Milanović zadovoljiće ukuse i vrsnih poznavalaca operske umjetnosti ali i onih koji se tek upoznaju sa magijom opere.

Program u potpunosti opravdava naziv pa će biti izvedene arije „Lijepa noć, o noć ljubavi“, duet iz lirske Ofenbahove opere. Jedan je od najpoznatijih operskih dueta izvodi se u drugom činu. Đulijeta, lijepa Venecijanka ima brojne obožavaoce i nju će izvoditi Antonia Vučinović. Nicklausse će pjevati Milica Milanović. Tekst upravo govori o ljepoti noći i ljubavi. Mjesec obasjava gradske kanale a publika čuje Barkarolu, najpopularniju od svih u muzici napisanih.  Arija Rusalka, pjesma mjesecu, djelo je kompozitora Antonína Dvoržaka. Od samog početka želio je da bude poznat kao operski kompozitor i zaista je u tome uspio. Napisao je neke od najupečatljivijih melodija klasične muzike. Muziku je kombinovao sa svojom ljubavlju prema bajkama. Jedna od najljepših priča odnosi se upravo na riječnu sirenu “Rusalku” koja se zaljubljuje u čovjeka“.

 „Najpopularniji odlomak iz ove opere upravo jeste njena arija, pjesma mjesecu iz prvog čina. Zamislite ovakvu priču dok mjesec obasjava more u zalivu na Luštici. Sasvim sam sigurna da će publiku osvojiti Quel guardo il cavaliere, šarmantna i zavodljiva melodija arije opere Don Paquale G. Donizettija. Mlada udovica Norina pjeva ovu divnu ariju opisujući svoje znanje kako natjerati muškarca a uradi što ona želi. Uživala sam u spremanju ove arije. Kako muzički tako i glumački“, kaže Antonia Vučinović.

 Ovo je njen treći koncert u Luštici Bay,  a poseban kuriozitet je to što su Vučinović i Milanović bivše učenica i profesorica – Antonia je bila učenica profesorice  Milanović u Muzičkoj školi „Vida Matjan“ u Kotoru.

 "Svaki koncert u Luštici Bay za mene kao da je prvi, a ovaj mi pruža posebno zavodoljstvo jer ostvarenje davnašnjeg sna. Ideja za ovaj koncert bila je u mašti još u mojim srednjoškolskim danima. Oduševljenje ljubavlju kojom je tadašnja profesorica a današnja koleginica prenosila znanje motivisalo me je u svakom smislu sve više i konačno mi se ostvarila želja da jednog dana pred publikom zajedno izvodimo najljepše arije“, zaključila je Vučinović.

 „Nakon mature u klasi profesorice Milanović,  Vučinović je karijeru nastavila u klasi profesorice Gabriele Lechner, a sada profesorice Laure Aikin, na državnom univerzitetu u Beču. Tri godine zaredom u avgustu održava koncert u Luštici Bay, podsjećajući da je ovaj grad na obali izuzetan za operske arije koje su  odavno izašle van okvira pozorišta i poznate su među najširom publikom.Mr.  Milica Milanović je profesor solo pjevanja u muzičkoj školi “ Vida Matjan” u Kotoru i direktor internacionalnog takmičenja "Bruna Špiler". Pored njenog izvodjenja sada i njeni đaci nastupaju na festivalima, dobitnici su mnogobrojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima i stipendija. Milanović je i sama bila prvonagrađena na internacionalnom takmičenju “ Bruna Špiler” što joj je pomoglo da dobije njemačku stipendiju za internacionalni operski kurs „OperOderSpree 2012“ kao prvi predstavnik Crne Gore. Sada uspješno prenosi iskustvo kako učenicima tako i takmičarima“.

 "I ovog ljeta u bogatom muzičkom i kulturnom programu svaki posjetilac u Luštici Bay naći će nešto za svoju dušu. Koncerti popularnih pop pjevača i nastupi poznatih di-džejeva smjenjuju se sa operskim arijama, a gostujući operski pjevači uvijek izborom arija zadive i najprobirljiviju publiku", kaže Sonja Banićević, iz organizacije događaja u Luštici Bay. Ulaz na koncert je slobodan.