Koncert - Duo gitara

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. srpnja 2014. - 10:33
Autor: 

Crnogorsk duo gitara Goran Krivokapić i Danijel Cerović na KotorArtu predstaviće svoj projekat „Bach only", čiji će krajnji dometi biti ostvareni nakon snimanja kompakt-diska za jednu od najznačajnijih svjetskih izdavačkih kuća „Naxos".

Gitaristi su napravili transkripcije svih šest Engleskih svita Johana Sebastijana Baha za duo gitara, a na 13. Don Brankovim danima muzike izvešće prve tri svite. Koncert počinje večeras, 28. srpnja (ponedeljak) , u 21 sat u crkvi sv. Duha u Kotoru.

Repertoar ovog ansambla obuhvata transkripcije djela renesansnih i baroknih kompozitora, djela autora XIX stoljeća, s posebnim naglaskom na suvremenu glazbu originalno pisanu za dvije gitare. Koncerte koje je duo održao u zemlji, na festivalima A tempo i KotorArt, kao i u Njemačkoj, Španiji, Poljskoj, Luksemburgu, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Portugalu, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, pozitivno su prihvatili i publika, i glazbeni kritičari.

Suvremeni poljski kompozitor Gerard Drozd posvetio je ovom duu svoj Koncert za dvije gitare i gudački kvartet. Za Crnogorski gitaristički duo komponovali su i Gustav Ajhelberger i Kristjun Vrtoslavski. Debitantski kompakt-disk, koji je objavio Muzički centar Crne Gore 2013., sadrži djela Domenikonija, Pjacole i Bogdanovića.

Snimanja prvog kompakt-diska s transkripcijama Bahovih Svita, kao prvog te vrste u svijetu, obaviće se u rujnu, pa će tako kotorska publika ima priliku da prije objavljivanja samog albuma premijerno čuje pomenute interpretacije.