Kazalište iz Škotske na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. lipnja 2017. - 8:56
Autor: 

Glavni kazališni  program jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. 7.,  bit će najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u raznovrsnim profesionalnim predstavama za djecu i mlade, različitih žanrova.

„Po prvi put na našem Festivalu ugostićemo nagrađivano pozorište iz Škotske – Teatar Tortoisein a Nutshell iz Edinburga. Oni će se našoj publici predstaviti sa dvije produkcije – RIBA, u koprodukciji sa Teatrom Katapult iz Danske i MacrobertArt Centrom, namijenjena uzrastu od 12 godina; i IZGUBLJENE STVARI namijenjenu uzrastu od 9 godina.  Riba je autorsko djelo Teatara Tortoisein a Nutshell i En Sofi Oksenvad, u režiji Rosa Mekeja,   koje govori o jednom čamacu, koji se poput malenog zrna u ogromnom burnom moru, bori se sa olujnim talasima i munjama. Neprestano veslajući naprijed, ribar, vođen očajem, plovi bez cilja sa svôm svojom ovozemaljskom imovinom. Gleda u mračnu dubinu i sprema se da skoči… Ali prije nego što uspije da iskoči, jedno šarenoliko biće uskače u njegov čamac. Riba je priča o čovjeku i ribi, i o neočekivanom uticaju koji imaju jedno na drugo.Tkajući bogatu tapiseriju kombinovanjemlutkarstva, pokreta i kompleksnog dizajna, uz pratnju uzbudljive originalne muzike, ova predstava poziva publiku da zaroni u podvodni svijet. Istražujući teme depresije, zavisnosti i napuštenosti, Riba je istraživanje o tome šta smo sve spremni da učinimo da bismo pobjegli od nas samih, ali i o tome kako naći radost čak i u najdubljim i najmračnijim dubinama“.

Predstava će biti izvedena u srijedu, 5.7.  u 20h, u Kulturnom centru.

 

Izgubljene stvari, autorsko djelo nagrađivanog teatra, Tortoisein a Nutshell i pisca Olivera Emanuela (Zmaj, Titus, Dan kada sam zamenio oca za dve zlatne ribice), predstava je koja je nastala na inicijativu škotskog Internacionalnog festivala kazališta  i plesa za mladu publiku – Imaginate 2015. Govori o dječaku koji pada i dospijeva u novi, zastrašujući i mračni, svijet. To je svijet izgubljenih stvari: ključeva od auta, vjenčanog prstenja, očeva, i misteriozne djevojčice koja pravi nevjerojatnu mašinu. Igrana u unikatnoj kupoli, Izgubljene stvari je predstava o gubljenju i pronalaženju stvari, za koje nismo ni znali da tražimo; mračna bajka smještena u fantastični svijet gdje ništa nije onako kakvim se čini.

Predstava će biti izvedena u petak, 7. 7., , u Kulturnom centru u 18 h i 20 h.