Izložba „Iz mog ugla“ u Galeriji ljetnikovca Buća

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. siječnja 2016. - 11:15
Autor: 

U Galeriji  ljetnikovca Buća u četvrtak,  14. siječnja,  s početkom u 20 sati Centar za kulturu Tivat i Galatea Gallery Podgorica organiziraju izložbu karikatura, autora Muhameda Đerleka Maksa. Izložbu „Iz mog ugla“ u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu otvorit će predsjednik SO Tivat Krsto Bošković.

„Muhamed Maks Đerlek je učesnik mnogobrojnih kolektivnih izložbi na kojima se predstavljao publici u prethodnih dvadesetak godina. Maks je dobitnik najvećih priznanja za karikaturu kako na našim prostorima, tako i u svijetu, od kojih između ostalih izdvajamo Specijalnu nagradu na Festivalu karikature u Ankari, specijalnu nagradu na Svjetskom festivalu karikature „Hurijet” u Istanbulu, prvu nagradu na Festivalu karikature u mjestu Foligno - Italija, prvu nagradu na Svjetskom festivalu karikature „Moj pogled na svet” u Beogradu, prvu nagradu na Međunarodnom festivalu „Dani humora i satire Vuko Bezarević” u Pljevljima, kao i najpoznatije i najcjenjenije nagrade u regionu, a to je svakako Zlatni „Pjer” u Beogradu.

Sam Maks za naziv Izložbe „Iz mog ugla” ima kratko i jasno objašnjenje:

„Zašto „Iz mog ugla”? Zato što ne volim da mi bilo ko „servira” istinu. Želim da do nje dođem sam.”

On dalje navodi u svom autorskom tekstu za ovu Izložbu, da je sam osmislio svoj ugao iz koga posmatra i tumači svijet trudeći se da bude objektivan, da očisti svoj sud o viđenom i doživljenom, od emocija i sveg onog što bi moglo da učini da njegov komentar (karikatura) obesmisli subjektivnost.

Takođe je siguran, kako kaže, da je ono što radi, vrijedno i da koristi nekom. On tako na svoj način promišlja o suštinskim odlikama ljudskog karaktera, o konstantnim ustaljenim odnosima i poput Robina Huda umijesto mačem, karikaturom otkida osmijeh od onih koji su od naroda oteli osmijeh i taj osmijeh vraća narodu“.