Gostovanja zborskih ansambala i istaknutih solista na KotorArt - u

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 06. lipnja 2022. - 9:20
Autor: 

Ovoga ljeta na Međunarodnom festivalu KotorArt predstavit će se zborski akademski ansambli iz Zagreba i Beograda i istaknuti glazbenici  svjetskog renomea.

Najpoznatiji hrvatski akademski zbor  Ivan Goran Kovačić, čiji su visoki interpretativni dometi potvrđeni brojnim nagradama i priznanjima, nastupit će 16. 7. 2022. godine u Bogorodičinoj crkvi u Prčanju, s početkom u 21 h. Kao najbrojniji amaterski zbor, pod dirigentskom palicom Luke Vukšića, na koncertu Hrvatska horska duhovna muzika izvest će program koji kronološki vodi kroz stoljeća hrvatskog a cappella glazbenog  stvaralaštva, od glagoljaškog crkvenog pjevanja pa sve do 21. st. Koncert se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstva Hrvatske.

 Magičnu atmosferu Bogorodičine crkve u Prčanju, 13. 8., u 21h,  naročito će naglasiti ženski glasovi akademskog zbora Collegium Musicum iz Beograda. Tragovi iz sazviježđa Regula projekt je kojim Collegium Musicum, pod upravom Dragane Jovanović, odaje počast svom osnivaču i dirigentu, mentoru i prijatelju, profesorici  Darinki Matić Marović. Na programu koncerta su kompozicije koje je najviše voljela i izvodila, kao i premijera djela Coda (2021.) kompozitora Žarka Mirkovića, posvećenog Darinki Matić Marović i zboru Collegium Musicum. Darinka Matić Marović, čest gost festivala KotorArt, koji je osnovao i bijenalnu nagradu sa njenim imenom,  bila je prva žena dirigent, prva žena dekan na Fakultetu umetnosti u Beogradu. Partneri koncerta su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Općina  Stari grad Beograd i Collegium Musicum.

 Među solistima koji će nastupiti ove godine, posebno mjesto zauzimaju članovi čuvene Berlinske filharmonije okupljeni u triju koji čine violinista i koncert-majstor Daišin Kašimoto, prvi klarinetist Andreas Otenzamer i gostujući pijanist Hose Galjardo. Nastupit će 20. 7., u Domu Vojske u Porto Montenegru, s početkom u 21 h, a na programu će biti djela Mocarta, Mendelsona, Pjacole i Geršvina. Koncert je dio ciklusa KotorArt u gostima. Partneri koncerta su: Porto Montenegro, Henley & Partners, Regent Porto Montenegro, Sotheby’s International Realty i Veleposlanstvo Njemačke. Ulaznice za ovaj koncert, koji će inače biti i jedini koji se naplaćuje u okviru festivala, u prodaji su diljem Crne Gore, na kioscima Tobacco S Press-a, preko servisa Gigs Tix.

 „U crkvi Sv. Duha bit će održano nekoliko koncerata. U utorak, 2. avgusta, sa početkom u 21 h, u okviru serijala China Stage, nastupiće sjajni kineski violinista Džu Dan i čuveni francuski pijanista Mišel Dalberto. Koncert se održava u saradnji sa Shanghai Orient Culture Business Co. Ltd, Shangai International Culture Association i Ambasadom Kine. Afirmisani svjetski pijanista, Kemal Gekić, na koncertu 11. avgusta u 21 h, izvešće djela Hendla, Lista, Šuberta, Rahmanjinova i Šopena. Koncert je dio serijala KotorArt Akademija. Tokom serijala Dana Rumunije u okviru festivala,  09. avgusta u 21 h, kotorskoj publici predstaviće se brat i sestra Pađin. Sopranistkinja Sara i pijanista Emo, izvešće rumunske narodne melodije, odabrane pjesme i arije. Koncert će se održati u saradnji sa Ambasadom Rumunije“ – najavljuju organizatori.

 Koncertom pod nazivom Miloš & Avi, 14.8., u Bogorodičinoj crkvi u Prčanju, u 21 sat, svečano će se zatvoriti ovogodišnje izdanje KotorArt-a. Dva istaknuta umjetnika, gitarist Miloš Karadaglić i mandolinist Avi Avital predstaviće se djelima Baha, de Falje, Glasa i Diplesija.

 Koncerti istaknutih muzičara svakako su nešto po čemu je KotorArt prepoznat u regionalnim i evropskim okvirima. Festival je u proteklim godinama ugostio neke od najznačajnijih svjetskih muzičara, kao što su kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki, pijanisti Juđa Vang, Ivo Pogorelić, Denis Macuev, Boris Berezovski, violončelista Miša Majski, violinisti Leonidas Kavakos, Nemanja Radulović, perkusionista Martin Grubinger – izjavili su iz PR službe KotorArta.

 Organizatori Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike ističu da u teškim vremenima, kultura i umjetnost moraju biti jedan od načina da se sačuva sistem vrijednosti i važnih poruka koje prenosimo javnosti. Aktualne teme, od ekologije do zaštite kulturne baštine, turistički atraktivni programi, uz reprezentativne umjetnike i, naročito, suradnja s brojnim međunarodnim institucijama i ambasadama, ukazuju  i na svojevrsni moto cijelog festivala od njegovog osnivanja, a u skladu sa Konfučijevom izrekom koju je često citirao don Branko Sbutega: “Ne psuj tmine, radije upali svoju svijeću”.

 Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. 7. do 14. 8., s bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Općine  Kotor, uz podršku Europske unije, Fonda za Zapadni Balkan, brojnih veleposlanstava u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.