Tijekom obnove zagrebačke katedrale pronađen vrijedan nalaz

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. svibnja 2020. - 10:19
Autor: 

Obnova katedrale mogla bi potrajati desetljećima, no očekuje se kako će ipak ubrzo otvoriti svoja vrata vjernicima i to nakon što se postavi skela.

Zagrebačka katedrala zadobila je teška oštećenja u potresu koji je pogodio grad 22. ožujka. Međutim, tijekom procjene štete nakon potresa uslijedilo je i jedno otkriće. Pronađena je renesansna nadgrobna ploča.

Trenutak skidanja sjevernog tornja katedrale ostat će zabilježen u pamćenju svih onih koji su ga vidjeli, a voditelj Odbora za obnovu katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola Ivan Hren otkrio je HRT-u kako je išla procjena štete i otkriće nadgrobne ploče.  – Prvo moramo postaviti dijagnozu, jer bez prave dijagnoze nema ni prave terapije, tako da treba ići korak po korak pa vidjeti. Zato i radimo kape kojima ćemo stegnuti gore na tim vrhovima koji su ostali i postavit ćemo privremene križeve – kazao je Hren.

Unutrašnjost katedrale otkriva razmjere udara, a sljedeći korak koji će morati napraviti stručnjaci jest postavljanje skele kojom će se osigurati statika, a drvenom oblogom zaštićen je i sarkofag kardinala Alojzija Stepinca.

– Tu dolazi ta specijalna skela koja će biti podupirač gore same volte, jer je ona sva popucala. I apsida je izvana sva popucala pa će i izvana biti skela. Skinut ćemo vitraje koji su zapravo najvredniji – dodaje Hren. Iz katedrale su uklonjeni teški lusteri, a kipovi su premješteni na sigurno. Pravo iznenađenje zateklo ih je kad su maknuli pod i drvene klupe iza središnjeg oltara.

 Pronađena je nadgrobna ploča iz 1510. godine iz razdoblja renesanse, čiji je jedan dio već pronađen i smješten u muzej. Kako najavljuju, oba dijela sad će se spojiti.  Obnova katedrale mogla bi potrajati desetljećima, no očekuje se kako će ubrzo otvoriti svoja vrata vjernicima i to nakon što se postavi skela.

Izvor: vecernji.hr