Premijerno kušanje prvog hrvatskog pilotskog piva

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. kolovoza 2015. - 10:15
Autor: 

Foto: Monika Kovaljesko

Protekle subote, 1. 8. 2015., u Zagrebu održano premijerno kušanje novog hrvatskog zanatskog piva (craft). Red Baron prvo je pivo u ponudi nove craft pivovare, Air Craft Brewery. Ekipu čine dva pivara, koji su ujedno i školovani piloti, i jedan ljubitelj piva. Piloti – pivari su odlučili spojiti ljubav prema pivu i ljubav prema letenju te su stvorili brend s jedinstvenom pričom o letenju.

Dvojica pilota zanat su brusili na način homebrewinga, tj. kuhanjem malih količina za vlastite potrebe, što možemo usporediti s raširenom praksom proizvodnje domaćeg vina. Nakon 3 godine isprobavanja i odličnih reakcija obitelji i prijatelja, odlučili su pokrenuti pivovaru i svoj proizvod predstaviti širem tržištu. Pivo se kuha po principu contract brewinga u Daruvarskoj pivovari, što znači da zanatski pivari koriste pogon veće pivovare za kuhanje piva po njihovom receptu.

Sam pojam craft proizvodnje piva odnosi se na kuhanje piva u malim nezavisnim pivovarama po vlastitom receptu. U posljednjih nekoliko mjeseci ova je scena u Hrvatskoj sve popularnija i ima sve brojniju publiku. Ljubitelji piva sad već jedva čekaju kušati nove okuse i nove stilove piva kao što su american ale, india pale ale, stout, porter...

Na promociji ove subote u zagrebačkom kultnom pivskom klubu Tolkien's predstavljeno je prvo pivo iz pilotske pivske kuharice, Red Baron, prvo hrvatsko crveno ale pivo. Ime je dobilo po njemačkom pilotu iz Prvog svjetskog rata, čiji je prepoznatljivi model aviona uzet kao motiv za etiketu piva. 

Na premijernom kušanju u subotu u Tolkien'su okupili su se brojni ljubitelji piva. Kad probate craft pivo, prvi dojam svakako ostavlja miris. Miris Red Barona, koji se pije iz vlastite brendirane čaše dizajnirane za potpuno uživanje u mirisu i okusu, otkriva da je hmelj glavni adut ovog piva. Prvi gutljaj ostavlja citrusni okus, a završetak blagu gorčinu, taman po mjeri, koja nestaje već sa sljedećim gutljajem. 

Ocjenu Red Baronu dat će pivska publika, a do tada pokazatelj je uspješnosti premijere činjenica da su od donesene količine ostale točno dvije nepopijene bočice. Red Baron se može kušati već od ponedjeljka, 3.8.2015., diljem Hrvatske u lokalima koji će biti objavljeni na Facebook stranici Air Craft Brewerya, a nadamo se da će uskoro poletjeti i preko granice Lijepe Naše.

Kako bi pivska publika iskusila obje strane pivsko – pilotske priče, uskoro će se aktivirati i nagradna igra, u kojoj pobjednik osvaja let s pilotima pivarima.

Kao što je iz domaće proizvodnje vina proizašle mnoge uspješne vinarije, tako i Air Craft Breweryu želimo da iz početne domaće proizvodnje naraste u uspješnu pivovaru s kvalitetnim pivskim okusima.