Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 11. lipnja 2020. - 10:21
Autor: 

Objava  biračima

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 

održat će se u

 

subotu, 4. srpnja 2020. (od 7:00 do 19:00 sati) i nedjelju, 5. srpnja 2020. (od 7:00 do 19:00 sati)

Održavanje izbora u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Crnoj Gori bit će prema konzularnoj nadležnosti u:

Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Crnoj Gori

Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru

Rok za podnošenje zahtjeva za provjeru podataka u registru birača te prethodnu i aktivnu registraciju istječe u srijedu, 24. lipnja 2020.

Provjera podataka u registru birača

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Registracija birača

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj:

-kako bi mogli pristupiti glasovanju birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji žele glasovati u Crnoj Gori obavezno trebaju podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem planiraju glasovati. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 24. lipnja 2020.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj:

birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju biti aktivno registrirani kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko birači posjeduju osobnu iskaznicu s adresom prebivališta izvan Republike Hrvatske bit će registrirani po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema adresi upisanoj u osobnoj iskaznici i ne moraju se aktivno registrirati. Ukoliko takvi birači žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Republici Hrvatskoj gdje će boraviti na dan održavanja izbora, trebaju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 24. lipnja 2020.

  • Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s adresom prebivališta izvan Republike Hrvatske podnose zahtjev za aktivnu registraciju. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 24. lipnja 2020.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatska misija ili konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu.

e-Građani

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva putem Sustava e-Građani. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 24. lipnja 2020.

Obrasci zahtjeva dostupni su na mrežnim stranicama Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr,  i na stranicama Veleposlanstva Republike Hrvatske http://me.mvep.hr/

Zahtjevi, uz koje obvezno valja priložiti važeći identifikacijski dokument, se podnose:

  • osobno u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u uredovno vrijeme naznačeno u objavi svakog predstavništva,
  • poštom (poštanski žig mora biti s datumom prije ili na dan isteka roka za registraciju)
  • putem elektronske pošte na adresu nadležnog predstavništva (zahtjevi trebaju biti zaprimljeni do kraja dana koji je određen kao rok za registraciju).

 

Kontakti za informacije i podnošenje zahtjeva za registraciju/provjeru podataka u registru birača:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Podgorici

Vlada Četkovića 2, Podgorica

tel. +382 20 269 760, e mail: croemb.podgorica@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru

Trg od oružja bb, Kotor

tel. +382  32 323 161/127, mob: 069 365 860, e mail: kotor@mvep.hr

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE-1

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE