Obavijest biračima o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. ožujka 2024. - 17:08
Autor: 

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak 16. travnja 2024. i srijedu 17. travnja 2024. godine.

 

Hrvatski državljani mogu u utorak, 16. travnja i u srijedu 17. travnja 2024. godine glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici, Bulevar Mihaila Lalića 38 i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, Trg Bokeljske mornarice 392 (Stari grad), u vremenu od 07 do 19 sati.

 

Sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, obavještavaju se birači da mogu podnijeti: Zahtjev za prethodnu registraciju; Zahtjev za aktivnu registraciju; Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije 

1.      BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, ako žele glasovati u inozemstvu mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske Zahtjev za prethodnu registraciju.

2.      BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev:

a)      Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici.

         Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

b)      Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju podnijeti osobni Zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Postupak registracije obavlja se odmah nakon raspisivanja izbora, a najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno Rok za podnošenje zahtjeva istječe u subotu, 6. travnja 2024. godine.

Zahtjeve za registraciju birači konzularnog područja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Podgorici mogu podnijeti svakim radnim danom od 09,00 do 12,00 sati  neposredno u Veleposlanstvu ili elektroničkim putem na e-mail adresu: croemb.podgorica@mvep.hr .

Birači konzularnog područja Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru zahtjev za registraciju mogu podnijeti svakim radnim danom od 09,00 do 12,00 sati  neposredno u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru ili elektroničkim putem na e-mail adresu: gkrh.kotor@mvep.hr

Dodatne informacije možete pronaći na poveznici Ministarstva pravosuđa i uprave:

https://mpu.gov.hr/vijesti/obavijest-biracima-o-izborima-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor/27923 ,

kao i na poveznici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori:

https://mvep.gov.hr/vijesti-140805/obavijest-biracima-o-izborima-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor-272046/272046 .

Dokumenti