Završene Zimske karnevalske fešte u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. ožujka 2019. - 10:45
Autor: 

Velikom karnevalskom povorkom glavnom gradskom prometnicom, suđenjem i spaljivanjem karnevala u Kotoru su sinoć završene Zimske kotorske karnevalske povorke.

Na posljednji đir Montanjaru su  pratile bleh glazbe iz Đenovića i Kotora, mažoretke “Fešta”, “Alisa” i “Lili” iz Herceg Novog, “Infinity dance studio”,  karnevalske grupe Karampana, Za dešpet i Kosmopolitanke, Lastovski karneval, djeca iz vrtića “Radost” i “Osmijeh,” “Univerzitet umetnosti” iz Beograda, Dom starih iz Risna,  Teatar 303, maškarane grupe kotorske Gimnazije, Pomorskog fakulteta i kotorskih  osnovnih škola.

Slavni sud je na Trgu od oružja  osudio  Đudića Ultima Montanjaru  krivca za sve nevolje koje su Kotor  snašle u prošloj godini.

On  je nakon presude uz vatromet  spaljen na Maceu.

Fešta se potom preselila na glavni Gradski trg  uz Terrarosse i Gorana Karana.

Žiri koji je radio u sastavu: Radmila Becca Radulović, Jovan Ristić, Ida Waldeg, Jelena Franović i Željko Marković jednoglasno su donijeli odluku da pehar za najbolju masku pripadne karnevalskoj grupi KARAMPANA za maske ZMAJEVI S PESTINGRADA, ROCHER FERRERO i STANOVNICI  STAROG GRADA.

Pehar za drugo mjesto dobila je Karnevalska grupa ZA DEŠPET s maskom VIDI VENECIJU I UMRI, VIDI KOTOR I ŽIVI.

KOSMOPOLITANKE s maskom EGZOTIČNO PUTOVANJE osvojile su pehar za treće mjesto.

Prelazni pehar karnevalska grupa Za dešpet ove godine predala je KARAMPANI.

Pehar za najbrojniju masku sa 660 sudionika dobila su djeca JPU “Radost”, a organizator JU Kulturni centar “Nikola Đurković” odlučio je da im dodjeli i specijalnu nagradu u iznosu  500 eura.

Pehari za doprinos ovogodišnjem karnevalu dobili su: Privatni vrtić “Osmijeh”, Osnovne škole: “Njegoš”, “Veljko Drobnjaković” iz Risna, “Nikola Đurković” iz Radanovića,”, “Ivo Vizin” sa Prčanja,  “Univerzitet umetnosti” iz Beograda, Dom starih “Grabovac” iz Risna, Gradske muzike  Đenovića i Kotora, Gimnazija Kotor, Pomorski fakultet i Teatar 303.

Specijalne nagrade organizatora u vidu izleta dobili su sudionici kotorske Gimnazije i prčanjske Osnovne škole, a štićenici  Doma starih iz Risna na poklon će dobiti koncert.

Najboljoj masci u kategoriji pojedinačnih maski na maskenbalu GOSPODARI TAME dodijeljen je pehar i na karnevalu.

Program je vodila novinarka Dušica Vugdelić.

Organizator Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevala je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizator Turistička organizacija Općine Kotor, partner u organizaciji NVO „Fešta“ Kotor, a pokrovitelj je Općina Kotor.

Sponzori: Crnogorska komercijalna banka, Meridijan DMC, Javno komunalno poduzeće Kotor, Pomorski muzej Crne Gore Kotor, Tujko doo, Kotorska suvenirnica, Hostel Old town, Vodovod i kanalizacija Kotor, Cafe bar Siempre, Riva print i Kotorska brijačnica.

Medijski sponzori: RTVCG, Radio Televizija Budva, Kotor TV, Radio Kotor, Radio Tivat, Radio Dux, Radio Herceg Novi, Radio Antena M, Radio Titograd, Travel Montenegro i portali Boka news i Culture corner.