Velika pobjeda vjere Peraštana

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 16. svibnja 2017. - 9:56
Autor: 

Godine 1654. svega tridesetak Peraštana pobijedilo je brojniju vojsku Turaka, na čelu s Mehmed agom Rizvanagićem, i tako oslobodili Perast od najezde Turaka. Velika vjera u Gospu, koju su na poseban način štovali i molili se, učinila je želju Peraštana za oslobođenjem ostvarljivom, i od tada pa do današnjeg dana 15.svibnja obilježavaju kao svoj zavjetni dan.

„Zavjet se čini onda kada se zahvaljujemo onome koji nas je uslišao. Zavjet se čini kao zahvala nebeskome Ocu. To su učinili naši pradjedovi, ali kao da su odredili da to moraju činiti i naši potomci. I kao da nas Gospa od Škrpjela pita: Da li vi izvršavate zavjet što su učinili vaši pradjedovi? Na izvana činite, ali ona kao da pita da li vršite zavjet iznutra, iz svoga srca?“ – u svojoj propovijedi naglasio je mons. Ilija Janjić, govoreći o važnosti ne samo obilježavanja jednog ovakvog dana, nego svakodnevnog življenja s Bogom i Gospom, i unutarnjim štovanjem.

Zbor sv. Mateja uzveličao je ovo euharistijsko slavlje.

Svetoj Misi prethodilo je tradicionalno Kolo Bokeljske mornarice pred crkvom sv. Nikole, a nakon sv. Mise članovi Bokeljske mornarice i ostali puk po starome običaju gađali su kokota postavljenog 300m od obale. Ovogodišnja lenta s izvezenom godinom pripala je mladome Nikoli Krivokapiću.