Večer sjećanja „Kotor Borki” u Galeriji solidarnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. srpnja 2019. - 9:01
Autor: 

„Kotor Borki” – naziv je večeri sjećanja koje, u čast nedavno preminule dramaturginje i ravnateljice beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević, u njezinom rodnog radu organiziraju OJU „Muzeji” i Fondacija „Kotorski festival pozorišta za djecu” - u subotu, 27. srpnja, s početkom u 20 sati u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

U programu će sudjelovati: mr. Branislav Dimitrijević (teoretičar i povjesničar umjetnosti, CZKD Beograd), prof. mr. Janko Ljumović (profesor produkcije, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje), mr. Ksenija Rakočević (profesorica crnogorske književnosti, koordinatorica „Njegoševih dana” i urednica „Kotorskog kruga”) i prof. Petar Pejaković (redatelj, direktor Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu”, izvanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje). Moderator će biti prof. Petar Pejaković.

Podsjetimo, Borka Pavićević rođena je 1947. godine u Kotoru. Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu gdje je i magistrirala 1976. godine. U legendarnom dramaturškom odjelu „Ateljea 212” (koje su još činili Kiš, Mihiz i Ćirilov) radila je 10 godina i u BITEF-u 20 godina. Osnivačica je teatra „Nova osećajnost”, sudionica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar) i „Civilnog pokreta otpora”, bila je umjetnička direktorica Beogradskog dramskog pozorišta, članica „Beogradskog kruga” - udruženja slobodnih intelektualaca i osnivateljica i ravnateljica Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine). Objavila je tri zbirke eseja: „Na eks - Postdejtonska moda”, „Moda” i „Glava u torbi”, kao i članke u brojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedjeljnim novinama. Od 1991. godine sudjelovala je u mnogim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslavenskim gradovima u suradnji s jugoslavenskim organizacijama, koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regiji. Dobitnica je nagrade „Hirošima fondacije” za mir i kulturu, nagrade „Ruts” Europske kulturne fondacije, nagrade „Osvajanje slobode" koju dodjeljuje fond „Maja Maršićević Tasić" i nositeljica je Ordena Legije časti Republike Francuske.

Program „Kotor Borki” realizira se uz potporu Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.