U Zagrebu održana međunarodna konferencija o zelenim bibliotekama „Let’s Go Green!“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. studenog 2018. - 12:03
Autor: 

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva od 8. do 10. 11., održana je 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama Let’s Go Green!

Na svečanom otvaranju sudionicima  su se obratili prorektor za znanost, među institucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju NSK Jasenka Zajec i član Recenzentskog odbora Konferencije dr. sc. Mladen Domazet.

  Pripadnici bibliotekarske zajednice i međunarodno priznati znantvenici, stručnjaci i aktivisti u raznim ,,zelenim’’ područjima predstavili su najnovija kretanjima u području razvoja zelenoga bibliotekarstva. Izlagači iz više od 20 zemalja (Bugarske, Crne Gore, Ekvadora, Finske, Francuske, Hrvatske, Indije, Irana, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švicarske…) razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse kojima biblioteke utječu na podizanje opće svijesti o potrebi očuvanja životnog okoliša  i održivog razvoja .

Jedina  sudionica iz Crne Gore Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica, predstavila je rad ,,Hike and learn!’’ o projektu,  koji je realiziran u sklopu  obilježavanja međunarodne inicijative Dani europske baštine 2017. godine s temom Kultura i priroda. Tom prigodom je organizirana  pješačko-edukativna tura Kotor-Krstac za grupu gimnazijalaca  u suradnji s Gimnazijom Kotor i Planinarskim klubom ,,Vjeverice’’ iz Kotora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore. Realizacijom ovog programa u potpunosti je ostvaren cilj projekta  da se u isto vrijeme popularizira kulturna i prirodna baština Boke i Crne Gore.

U sklopu Konferencije postavljene su i tri izložbe – Zelena pismenost: izbor građe o ekologiji iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ane Rubić i Ive Plejić Brnčić, Mi smo ovaj (zeleni) svijet! (We are this (green) world!), Saule Gaizauskaite, Aurimasa Gaižauskasa, Sandre Prpić i Ljerke Miletić, i Ribareve ruke, Roberta Ravnića, a ujedno su i dodijeljene nagrade pobjednicima literarnog natječaja za osnovne škole pod nazivom Zelena priča za zeleni planet .

Konferencija je održana u suorganizaciji Knjižnice s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva, uz potporu Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA), Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.