U Tivtu održana Javna tribina “NATO iz regionalnog ugla: iskustva Srbije i Slovenije“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. studenog 2016. - 11:33
Autor: 

U Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat jučer je održana Javna tribina pod anzivom “NATO iz regionalnog ugla: iskustva Srbije i Slovenije“, na kome su sudjelovali: pukovnik Anton Tunja (Slovenija), vojni analitičar Aleksandar Radić (Srbija) i poslanik HGI – ja Adrijan Vuksanović.

Ispred Hrvatske građanske inicijative, govorio je Adrijan Vuksanović, koji je istakao da je HGI od svog osnivanja u program unijela dvije značajne vrijednosti, a to su zalaganje za neovisnu Crnu Goru i i za Crnu Goru u euroatlanskim strukturama: “Pred nama je onaj drugi naš cilj, a to je da Crna Gora postane ravnopravna članica EU i NATO saveza. Mi bismo više voljeli kad ne bi bilo vojnih saveza ni institucija, ali oni su neophodni. Mi vidimo Crnu Goru u NATO savezu I svjesni smo činjeniec da se tom pitanju više pristupa emocionalno nego racionalno.  Naše ZA za NATO  ne znači biti protiv bilo koga, već ZA Crnu Goru. Kao što znamo, sada je Crna Gora jedina zemlja na Mediteranu koja nije članica NATO saveza i mislimo da nije dobro da Crna Gora bude jedan “otok” u tom smislu.”

Pukovnik Anton Tunja ističe da “članstvo u NATO nije protiv nikoga; svaka država iz svog interesa ulazi da bi sebi osigurala veću bezbjednost- to je cilj.” Tunja kaže da je tema o NATO bazama mit, te da svaka zemlja sama odlučuje hoće li ih imati ili neće. “U Sloveniji nema NATO vojske. Ima jedinica država članica NATO-a. Vi morate prilagoditi vaše objekte ako želite pomoć da oni mogu doć”, pojašnjava pukovnik Tunja.

Vojni analitičar Aleksandar Radić iz Srbije je govorio o raznim mitovima koji se mogu čuti na temu NATO-a. On ističe da je nužno prilagođavati se interesima velikih sila:“Vrlina spoljne politike neke zemlje je u prilagođavanju interesnim politikama velikih sila koje su, inače, promjenljive, a preventivni koraci su u izgrađivanju dobrih savezničkih odnosa i izbjegavanju suprotstavljanja interesima velikih sila”.

Nakon izlaganja, sudionici Javne tribine su odgovarali na pitanja nazočnih.