U Galeriji solidarnosti otvorena izložba Pera Nikčevića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 07. svibnja 2016. - 10:29
Autor: 

U Galeriji solidarnosti u Kotoru sinoć je otvorena izložba slika poznatog crnogorskog umjetnika Pera Nikčevića.

Slikar Pero Nikčević se sinoć prvi put predstavio u Kotoru s četrdesetak radova u raznim tehnikama na papiru: crtežu tušem, akvarelu, gvašu , grafici  i nekoliko ulja na platnu. Njegovi radovi obuhvaćaju portrete,  pejzaže, svijet životinja, akt i posebno kompleksne kompozicije u kojima su ujedinjeni elementi realnosti, imaginacije i fantazije nastali u Crnoj Gori, Banatu i Parizu.

„On spada među one danas rijetke stvaraoce potpuno posvećene slikarstvu i istraživanju, a mnogo manje građenju karijere. Životni i stvaralački put, staza kojom je hodio četiri i po deceniji čini jednu čudesnu biografiju čovjeka koji živi umjetnost, koja je dio njega. Samosvojnost i nekonvencionalnost u punom smislu riječi ga čini izuzetnom ličnošću, a njegovo stvaralaštvo respektabilnom i originalnom pojavom.  

Ova izložba na neki način označava simboličan povratak zavičajnoj Crnoj Gori, a prethodi umjetnikovoj biografiji koja će uskoro biti objavljena“, rekla je o stvaralaštvu umjetnika Nikčevića povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček.