Tribina "O Parčiću i tragovima glagoljice” u Podgorici

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. rujna 2023. - 9:36
Autor: 

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore organizuju tribinu pod nazivom “O Parčiću i tragovima glagoljice”.

Govoriće: dr. sc. Darko Žubrinić, univerzitetski profesor iz Zagreba i Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice Republike Hrvatske. Moderatorka programa  biće Ana Vuksanović.

Tribina će se održati 11. septembra 2023. godine (ponedeljak) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici sa početkom u 20 časova.

Dragutin Anton Parčić  (1832.-1902.) završio je bogosloviju u Zadru. Radio je kao profesor, boravio je u mnogim samostanima. Parčić je bio svestran, bavio se štamparstvom, botanikom, zemljopisom, astronomijom, prevođenjem, bio je pionir hrvatske fotografije.

Njegovi glavni doprinosi su u oblasti glagoljice i leksikografije. Pored ostalog, priredio je izdanje glagoljskog Misala i Obrednika (1893.) na crkvenoslovenskom jeziku hrvatske redakcije. Njegov jezikoslovni rad je na tragu zagrebačke filološke škole. Objavljeno je više izdanja njegovog hrvatsko-italijanskog i italijansko-hrvatskog rječnika. Hrvatska gramatika na italijanskom jeziku objavljena je u francuskom prevodu u Parizu 1877. godine. Ostali su nezavršeni staroslavenska gramatika i Rječnik latinsko-glagoljski kao dokazi Parčićevog  velikog truda na očuvanju i oživljavanju hrvatske glagoljske baštine.

Izvor: cekum.me