Tradicionalni susreti Udruženja antifašista Dubrovnika i bokeljskih Općina

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 06. ožujka 2016. - 9:22
Autor: 

U okviru tradicionalnih susreta Udruge antifašista Dubrovnik i triju bokeljskih Općina (Kotora Tivta i Herceg Novog) jutros je priređen koktel dobrodošlice u Institutu „Dr Simo Milošević“, gdje je goste iz Dubrovnika pozdravio predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, Petar Vlaović, sa suradnicima. Skupu su nazočili i odbornici u hercegnovskom parlamentu Slobodan Radović Krušo i Slavko Vavić, direktor Komunalno stambenog poduzeća, Branko Božović, kao i članovi Predsjedništva Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi.

            Vlaović je govorio o ponovno uspostavljenoj suradnji s dubrovačkom Udrugom.– Poslije 17-godišnjeg prekida odnosa, predsjednica Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske, dr Vesna Čulinović Konstantinović, kao i predsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, Andrija Nikolić, sastali su se u Dubrovniku 8. lipnja2008. godine i dogovorili nastavak suradnje na temeljima dobrosusjedstva i antifašizma.

            Skupu suanazočili i predstavnici udruženja boraca NOR-a i antifašista Tivta i Kotora.Iizaslanstvo Udruženja antifašista Tivat predvodio je drug Dragiša Ćosović s komandantom ratne mornarice Crne Gore Darkom Vukovićem. Delegaciju Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor predvodio je bivši predsjednik drug Božidar Mašo Marković i tajnica Daliborka Seferović sa suradnicima.

            Nakon koktela za goste je upriličen obilazak Titove vile, poslije čega su antifašisti Dubrovnika zajedno sa svojim domaćinima posjetili spomenik palim borcima na Savini, gdje su položili vijenac i cvijeće. Ispred Udruge antifašista Dubrovnika vijenac su položili Predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvenske županije drug Branko Grošeta, tajnik dubrovačke Udruge drug Marinko Vlašić i Petar Novović.

            Tajnik dubrovačke Udruge antifašista, Marinko Vlašić, naglasio je da je ovo prvi put u proteklih 25 godina da članovi Udruge organizovano dolaze u Herceg Novi. Grubi događaji iz jeseni 1991. godine doveli su do „nestanka slike i tona“. Ali, u Dubrovniku su se sastali čestiti ljudi, analizirali smo stanje i zajednički osudili svaki rat – kazao je Vlašić. On je pozvao na dobre odnose među susjedima i poželio nastavak suradnje između Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, „za prosperitet obje države i ljudi koji u njima žive, a Dubrovčani i Novljani će i dalje dolaziti i razmjenjivati posjete.

            Nakon polaganja vijenca i cvijeća na spomenik na Savini, gosti i domaćini su nastavili druženje u domaćinskoj konobi "Krušo", u kojoj je pripremljen ručak za goste i njihove domaćine. Uz dobru hranu, pjesmu i veselje, čule su se pjesme crnogorske, dalmatinske a nadasve partizanske pjesme.

            Kako to stari običaji crnogorski i hrvatski nalažu, na kraju druženje je završilo uručivanjem poklona-zahvalnica i knjiga. Tajnik Udruge antifašista Dubrovnik drug Marinko Vlašić je uručio Zahvalnicu za potporu i doprinos radu Udruge antifašista Dubrovnik tajnici Udruženja boraca Kotor Daliborki Seferović. Još jedna takva Zahvalnica je namjenjena i predsjedniku Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor drugu Nikoli Mršulji koji je zbog bolesti bio spriječen da nazoči ovoj svečanosti pa je u njegovo ime tajnica Daliborka Seferović primila Zahvalnicu.

            Također za doprinos i angažiranjeu radu obnavljanja veza ovih Udruženja, tajnik Marinko Vlašić je uručio knjige to jest reprint albuma Rudimira Rotera „Teror okupatora na Pelješcu 1942. – 1944.“ domaćinu Predsjedniku Udruženja NOR-a i antifašista Herceg Novog Petru Vlaoviću, istaknutoj članici Udruženja NOR-a i antifašista Kotor drugarici Anki Perović i komandantu ratne mornarice Darku Vukoviću.

            Na samom kraju druženja svi su poželjeli samo jedno da ovo prijateljstvo bude vječno, da se nikad ne ugasi, a da se ono što je bilo ružno zaboravi ostane iza nas.