„Svečana akademija Bokeljske mornarice u Kotoru: istorijski značajan trenutak"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. siječnja 2024. - 18:12
Autor: 

„U drevnom gradu Kotoru, na Svečanoj akademiji održanoj u dvorani Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“, nekadašnjoj crkvi sv. Duha, kroz duboku simboliku 13. januara, kada su moći sv. Tripuna donesene u Kotor,  potpisan je istorijski značajan Sporazum o saradnji između matične Bokeljske mornarice Kotor i organizacija Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, te Hrvatskih bratovština "Bokeljske Mornarice 809" iz Splita, Rijeke, Pule i Zagreba.

Bokeljska mornarica Kotor, uz snažno zalaganje svih organizacija Mornarice iz Crne Gore i Hrvatske, pokrenula je inicijativu za uspostavu saradnje i obnavljanje davno prekinutih veza. Kroz povezanost i zajedničke nastupe, druženja, razmjenu iskustava i zajedništvo, cilj je, prije svega, čuvanje tradicije koja traje duže od 12 stoljeća, te unapređenje rada Mornarice. Uz zajedničke napore, radit će se na očuvanju i obogaćivanju kulturne baštine i vjere, koja čini temelj ove organizacije. Nastavit će se graditi mostovi saradnje, čuvajući naslijeđe i jačajući povezanost između organizacija koje baštine zajedničku tradiciju Bokeljske Mornarice. Ovim sporazumom otvara se novo poglavlje u istoriji Bokeljske mornarice i stvaranje snažnih veza između matice i bratovština u Hrvatskoj.

Predvođeni admiralom Vičevićem, tek izabranim malim admiralom Vukašinovićem (stupa na dužnost 27.januara), majorom Petrovićem, časnicima, kopljanicima i mornarima Bokeljske mornarice Kotor, predsjednik Bokeljske mornarice Kotor, Vukašinović i predstavnici hrvatskih bratovština, Perković, Schubert, Šatara i Brguljan, prisustvovali su svečanoj svetoj misi u Katedrali svetog Tripuna. Uz mnoge građane i brojne visoke zvanice naklonili su se Slavnoj glavi sv. Tripuna  i zajedno proslavili dan donošenja svečevih moći u Kotor, označivši ga jednim od najvažnijih dana za Bokeljsku mornaricu i grad Kotor" – priopćavaju iz Bokeljske mornarice Kotor.