Sjaj perli iz ruku Angeline Janković

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 25. svibnja 2015. - 11:11
Autor: 

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru vrlo često je domaćin izložbi domaćih umjetnika i umjetnica, te je upravo jučer u svome salonu ugostila kotorsku umjetnicu Angelinu Janković s unikatnim nakitom rađenim od murano stakla.

Svečanom otvorenju ove zanimljive  izložbe nazočio je i predsjednik Asocijacije Venecijanaca u svijetu Bruno Giuzeppe Moretto, kod koga je ova umjetnica zahvaljujući Zajednici Talijana Crne Gore završila tečaj i za relativno kratko vrijeme uspjela svoj dar i svoje ideje pretočiti u zanimljive, šarene perle. Moretto je istakao da danas u Kotoru, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture počinje sedmodnevni tečaj  restauracije zlatarskih proizvoda.

Potom se mnogobrojnoj publici obratila i umjetnica, i u svom emotivnom obraćanju istakla: "Tek sada sam shvatila da je najteži dio u procesu obrade stakla i dizajniranju nakita upravo stajanje pred vama i traženje riječi da iskažem  i dio zahvalnosti koju osjećam što ste večeras sa mnom. Lako je kad sam sama, kad smišljam oblike, kombinujem boje, grijem staklo na 1200 stepeni i čekam da zablista perla  ili figurica u svom konačnom sjaju.  Tada nema ni mjesta ni vremena za tremu,  ali zato sada, zahvaljujući gospođi Milevi Vujošević i našem , kotorskom Muzeju, koji su organizovali moju izložbu, ne bih mogla ni držati perlu u rukama, a kamoli je napraviti". Janković je svoju prvu izložbu posvetila preminulima ocu i sestri Marijani Žebeljan, koja je bila istaknuta kotorska umjetnica, dobitnica brojnih međunarodnih nagrada za slikarstvo.

Izložbu je otvorila etnologinja Muzeja Jelena Karadžić, koja je istakla da je u svojoj povijesti Kotor, kao značajna pomorska luka na Mediteranu, gajila zanatlijske poslove. "Arhivski podaci iz prve polovine 14.vijeka svjedoče da u Kotoru radi 31 zlatar, 25 obućara, zidara i kamenorezaca 22, kovači, stolari, krznari.... 23 različita zanata. Danas smo svjedoci da mnoge zemlje u svijetu ulažu velike napore da sačuvaju svoje stare zanate, pa čak i da ponovo ožive već gotovo zaboravljene. Crna Gora radi na popisu nematerijalne kulturne baštine, a u samom Kotoru postoji ideja o oživljavanju Zanatske ulice".

Izložba će bit dostupna oku posjetitelja narednih 14 dana, i prodajnog je karaktera, te zainteresirani već od danas mogu odabrati neki komad unikatnog nakita ove talentirane umjetnice, spoj tradicije i suvremenog. 

Glazbeni užitak večeri dale su note mlade flautistkinje Jovane Mršulje, učenice Muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora.

"Murano staklo je poznato već hiljadu godina, ali i dalje osvaja svojom profinjenošću i čistotom. Majstori koji izrađuju nakit od Murano stakla koriste staklo najvišeg mogućeg kvaliteta. U pripremi ovog stakla se upotrebljava kvarcni šljunak.

Šljunak se razvrstava po kvalitetu, a onda se od najboljih primjeraka, bez primjesa metala, proizvodi kristalno staklo, tako što se kvarcni šljunak zagrijava do tačke usijanja i naglo hladi u vodi i melje se uz dodatak specijalnog biljnog praha. Dobijena smjesa se zagrijeva i topi na visokoj temperaturi uz stalno miješanje.

Nakon toga se kristalno staklo hladi u vodi. Ovaj proces pretopljavanja se obavlja nekoliko puta, a na kraju se smjesi dodaje prah mangana i rastopljena smjesa se oblikuje u šipke koje se koriste za izradu murano nakita i ukrasnih predmeta. Za bojenje Murano stakla koriste se prirodne boje.

Potreba za ukrašavanjem stara je koliko i čovjek. U davnoj prošlosti predmeti koje bi danas nazvali nakitom imali su funkciju zaštite od zlih sila, nakit je pokazivao pripadnost određenoj zajednici, vjeri, iskazivao status, bogatstvo, ali uvijek imao i estetsku komponentu".