Šipak – rajsko voće

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. studenog 2016. - 10:43
Autor: 

Druženje „Sve od šipka, sve o šipku“ održano je jučer u Domu kulture „Ilija Marković“ u Gornjoj Lastvi, u organizaciji Kulturno zavičajnog udruženja „Napredak“.

U ime organizatora, nazočne je pozdravila Marija Nikolić, koja je pojasnila da su ideju za ovo druženje dobili upravo zato što je Gornja Lastva prepuna šipaka. „Šipak je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka; čovjek je 4000 godina prije Hrista počeo da ga sadi u Maloj Aziji, odakle je došao kod nas, i između ostalog, simbol je zajedništva. Puno zrna, malih dijamanta, sakrivenih unutar te kore, koja ga čuva, simbolizuju zajedništvo, a upravo ono održava i ovo selo i nas“, ističe ona.

O vrijednosti i ljekovitosti samog šipka, te o njegovoj zastupljenosti u Boki kotorskoj  govorio je Mašo Čekić. „Počinje da se shvata da je šipak nešto više od obične voćke, a nauka je učinila sve da to i dokaže. Šipak se ispituje u svijetu, a za to vrijeme ga mi uništavamo. Čitava Boka kotorska u najneposrednijem zaleđu, par metara od mora, bila je pokrivena šipkom - tim našim divljim, ljutim šipkom. Sad ga samo ponegdje ima, ali na sreću postoje ovakve oaze, kao što je Gornja Lastva, ali sve ih je manje. Urbanizacija dostiže visoke kote i nestaje to naše rastinje. I maginje, rogač, mnoge druge biljke i ljekovite trave. Valja dići glas protiv i mi ga dižemo. Stalno se vraćamo tom bilju oko nas, ali nas nažalost malo slušaju. Da je sreće da nas ugostitelji poslušaju, priča o šipku iz Boke i Crne Gore brzo bi se proširila i pročula širom Evrope“, naglasio je Mašo Čekić.

Za sve posjetitelje na stolu su bile izložene poslastice od šipka; kolači, džem, priganice…

Jučerašnje druženje upotpunile su Bruna Matijević na flauti i Nevila Klakor na violini.