Reagiranje predsjednice Općinskog odbora HGI- ja Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. kolovoza 2024. - 12:42
Autor: 

Proteklih  dana čitali smo izjave pojedinaca te  tekstove  u medijima uz  razna   tumačenja izglasane odluke iz 2015. godine u kojoj je sudjelovao Općinski odbor HGI Kotor preko svoje odbornice.

Na 34. Sjednici Skupštine Općine Kotor održane u studenom 2015. godine jedna od točaka Dnevnog reda je bila i „Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju naziva ulica i trgova na teritioriji Općine Kotor“. Poštujući proceduru Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, trgova i ulica na teritoriji Općine Kotor razmotrio je  pristigle prijedloge više mjesnih zajednica te ih nakon pozitivnog mišljenja Odbora za Statut i propise   predložio Skupštini na usvajanje. Nazivi ulica se ne usvajaju pojedinačno nego zajednički po pristiglim prijedlozima. Tako je i usvojen naziv ulice „Zoran Gopčević“ u Orahovcu.

U višestranačju primjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore omogućila  je mjesnim zajednicama da daju prijedloge naziva ulica, trgova, naselja, odnosno data je mogućnost lokalnom stanovništvu da sudjeluje u davanju prijedloga naziva ulica u svojoj  mjesnoj zajednici.  Isto onako kako mi danas sa zanimanjem proučavamo Venecijanske mape Kotora ili mape iz vremena Austrougarske s određene vremenske distance netko će izvlačiti zaključke koliko se u usvojenim Odlukama poštivalo nasljeđe; koliko su se sačuvali stari autohtoni nazivi mnogih mjesta iz  doba  naših pradjedova; koliko su migracije stanovnika utjecale na davanje naziva ulica, koju osobu su stanovnici mjesnih zajednica birali  kao netkog tko se istakao u oblasti kulture, znanosti, privrede  te doprinio ugledu svojeg mjesta.Također je značajno pratiti u kolikoj su se mjeri sačuvali nazivi ulica iz vremena komunzma jer je i to vrijeme dio naše povijesti koje  ne treba brisati.

Uobičajena procedura   bila je  da mještani zajedno sa predsjednikom MZ evidentiraju, razmotre, provjere vjerodostojnost lokalnih  naziva te odobre    prijedloge mještana za dalju proceduru.

Zarad objektivnosti navodim da je Orahovac naselje u Općini Kotor, nema status prigradskog naselja. Po podatcima iz popisa 2011. godine Gornji i Donji Orahovac zajedno su imali oko 320 stanovnika i otprilike 100 domaćinstava.

U Skupštini se neupitno poštivala volja mješana svih mjesnih zajednica i svi prijedlozi su se usvajali jednoglasno bez obzira da li se usvajaju prijedlozi iz pozicije vlasti ili opozicije.

Ljiljana Velić,  predsjednica OO HGI Kotor