Radni posjet g. Jossepha Kinga eksperta ICCROM-a u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. studenog 2016. - 14:50
Autor: 

Dana 31. listopada 2016. godine u Kotoru je, na poziv predsjednika Općine Kotor dr. Aleksandra Stjepčevića i direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara gospođe Anastazije Miranović, a zahvaljujući dobroj suradnji s gospođom Dragicom Ponorac, veleposlanicom Crne Gore u Francuskoj i pri UNESCO-u, u savjetodavnom radnom posjetu u Kotoru, boravio ekspert ICCROM-a (stručnog tijela UNESCO-a) gospodin Joseph King.

Kingov posjet organizoviran je prije svega zbog obvezujućih izrada tzv. HIA Studija (procjena utjecaja na kulturnu baštinu) čiju izradu je od zemlje članice zahtijevao Komitet UNESCO-a na 40. zasijedanju koje je održano u srpnju 2016. godine u Istambulu, kao svojevrstan mehanizam zaštite svjetske kulturne baštine.

HIA Studije su obvezujuće za sve planske dokumente i infrastrukturne i građevinske projekte, odnosno sve intervencije u prostoru koje bi mogle ugoziti univerzalnu vrijednost svjetskog prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora.

Tijekom savjetodavnog radnog posjeta, pored organizatora i domaćina Općine Kotor i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na sastanku s gospodinom Kingom bili su i predstavnici Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Savjeta za upravljanje Kotorom, a nazočila je i gospođa Ana Ražnatović ispred Ministarstva vanjskih poslova. Potom je uslijedio obilazak Bokokotorskog zaljeva i interaktivna radionica s pozvanim domicilnim stručnjacima iz oblasti zaštite kulturnog nasljeđa. Na radionici je ekspertima i gostima prezentirana i prva HIA Studija urađena u Crnoj Gori, čiji je naručilac Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, odnosno Općina Kotor za projekt izgradnje žičare od Kotora do San Đovanija. Vrlo inspirativna stručna diskusija rezultirala je određenim zaključcima koji će, nadamo se, doprinijeti daljoj kvalitetnoj izradi i implementaciji HIA Studije, kao mehanizma zaštite svjetskog Područja.

Takođe, uz pomoć veleposlanice Ponorac, Uprava za zaštitu kulturnih dobara aplicirala je kod ICCROM-a za održavanje stručne radionice u Kotoru za izradu HIA Studije, a u okviru njihovog programa za 2017. godinu.

„Upravo zbog potrebe za ovim procjenama, a kako ne bismo zaustavili razvojne projekte, bilo je nužno organiziranje ovakve jedne radne posjete eksperata ICCROM-a, kako bi smo nastavili sa već započetim izradama HIA Studije. Kao prvi od obavezujućih zahtjeva Komiteta UNESCO-a sa posljednjeg njihovog zasijedanja u Istambulu, neophodno je prvenstveno uraditi HIA Studiju za PUP u Kotoru.

Organizatori i gospodin King su na kraju radnog dana bili zadovoljni postignutim, obećavajući dalju saradnju i stručnu pomoć eksperata u procesima koji nam predstoje na očuvanju i zaštiti svjetskog prirodnog i kulturno – istorijskog Područja Kotora“ – stoji u priopćenju Općine Kotor.