Proslavljen Sveti Ilija u Stolivu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. srpnja 2016. - 11:26
Autor: 

Danas Stolivljani proslavljaju svoga patrona, Svetoga Iliju proroka. Tom prigodom svečanu svetu Misu u Gornjem Stolivu u crkvi svetoga Ilije predslavio je  novozaređeni svećenik Kotorske biskupije don Dražen Kraljić. Svetu Misu koncelebrirali su don Ivo Ćorić, don Ante Dragobratović i svećenik iz Ukrajine, a euharistijskom slavlju nazočio je veliki broj štovatelja ovoga sveca.

„U pučkom vjerovanju, koje je prisutno i u našim krajevima, Ilija zapovijeda gromovima i kiši, pa se naziva Ilija gromovnik. Ali daleko vrjednije od tih shvaćanja je pogled na starozavjetnog proroka u duhu onoga što nam o njemu govori Božja objava i Božje riječi. Braćo i sestre, kao što je Ilija revnovao za pravu vjeru, tako smo i mi danas pozvani revnovati i raditi prije svega oko svoga spasenja. A onda i oko spasenja drugih ljudi, koje nam Bog stavlja na naš životni put. Ne smijemo nikad dopustiti da izgubimo onaj pravi orijentir koji nam je Krist dao, a to su Božje zapovijedi i crkveni nauk.

Molimo se svetome Iliji, današnjem našem patronu i zaštitniku, da nam bude zagovornik i pomoćnik na našem životnome putu, pogotovo u onim trenucima života kada naša vjera bude stavljena u pitanje. Neka nam On pomogne i neka nas On svojim zagovorom prati kako nikada ne bismo odstupili od Božjih zapovjedi i svete vjere koju smo dužni čuvati i po njoj svakodnevno živjeti“ – u svojoj propovijedi naglasio je don Dražen Kraljić.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je  fešta u čast stolivskog patrona.

Do crkve svetoga Ilije na 240 metara nadmorske visine, s jedinstvenim pogledom može se doći samo pješačkom stazom.

Nije  posve poznato kada je  crkva sv. Ilije sagrađena,  ali je, prema natpisu nad ulazom proširena 1556. godine, dok je zvonik podignut 1833. godine. Posebnu vrijednost u crkvi  su tri oltarske slike Josipa Tominca.

Kako su mještani Stoliva obilježili današnji dan pogledajte na fotografijama.