Proglas proslave svetkovine sv. Tripuna

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 13. siječnja 2022. - 18:33

 

Svim vjernicima Kotorske biskupije, štovateljima sv. Tripuna u Boki i izvan Boke

Ovim pozivamo na duhovno zajedništvo koje nam nudi liturgija slavlja svetkovine
sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije u sklopu Tripundanskih svečanosti „koje smo spremni da svetkujemo“:

„Karike“. Dolazak relikvija sv. Tripuna u Kotor 13. siječnja 809. godine posebni je milosni dar za grad Kotor, Kotorsku biskupiju i šire. Od tada pa sve do danas, obilježavaju se „karike“, svojevrsno otvaranje godišnjih svečanosti u čast sv. Tripuna svetom misom u 18 sati u katedrali. Ovog se dana ujedno obilježava i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

„Lode“. U sklopu Tripundanskih svečanosti održavaju se svečane pohvale – Lode, koje će i ove godine izreći novoizabrani Mali admiral s lođe katedrale, 27. siječnja u 12 sati, dok ćemo ih mi ostali ispred katedrale pobožno slušati i kasnije izraziti štovanje Slavnoj glavi svečevoj.

Svečana pjevana večernja i Služba čitanja s kađenjem svetih relikvija bit će na Svijećnicu – Kandeloru u 18 sati.

Svetkovina sv. Tripuna obilježava se 3. veljače svetim misama u 10 i 18 sati. Za taj dan pripremit ćemo se trodnevnicom od nedjelje 30. siječnja do utorka 1. veljače u katedrali u 18 sati.

Vanjska liturgijska proslava održat će se u nedjelju 6. veljače: u 10 sati kolo sv. Tripuna ispred katedrale plesat će Bokeljska mornarnica, a potom slijedi sveto misno slavlje. Zbog covid-pandemije i propisanih mjera, neće biti procesije kroz grad.

Ovim ujedno pozivamo da se odgovorno držimo uputa mjerodavnih stožera u ovo vrijeme porasta zaraze.

 

Poštovani i dragi štovatelji sv. Tripuna!

Sve ove spomenute dane imamo prigodu za svetu ispovijed, pobožnost i obavljanje zavjeta sv. Tripunu. Sve vas radosna srca pozivamo da nam se tih svetih dana pridružite, kako bi nam svi spomenuti dani, sa svim svojim duhovnim bogatstvom, bili na korist duše i tijela.

Ova bogata duhovna ponuda ujedno je poziv da se vratimo na izvore koji su čvrsto vezani uz katedralu i liturgijsku proslavu svetkovine sv. Tripuna. Iz srca liturgije u čast sv. Tripunu potekla je višestoljetna duhovna i kulturna tradicija sa svim svojim osobinama kojima se danas ponosimo, tradicija koja sve obvezuje da „tuđe poštujemo a svojim se dičimo“.

Veliki su i milosni ovi dani u kojima slavimo našeg svetog zaštitnika, kojemu se za milost utječu, zagovor prose i čije ime nose mnogi kršćani Istoka i Zapada. Hvale vrijedna je činjenica da su Hrvati katolici, koji su odselili iz Boke, sa sobom u svijet ponijeli tradiciju kotorskog načina slavlja sv. Tripuna i nastavili je s ljubavlju čuvati i njegovati gdjegod su u svijetu našli svoj novi dom. To je vrijedno pohvale i čestitki, što ovom prigodom od srca i izričem. Ujedno i molim: nemojmo dopustiti da se ova divna duhovna baština pretvori u obični svakodnevni folklor, jer to nije suvenir nego svetinja. Nemojmo prekinuti vezu sa svojim izvorom, katedralom sv. Tripuna gdje se čuvaju svečeve svete moći, odakle je potekla rijeka duhovnosti i pobožnosti. Ne dopustimo da nestane ta divna izvorna katolička duhovnost koja je Bratovštinu Bokeljske mornarice od samih početaka liturgijski hranila, zajedništvom branila, ljubavlju nosila i vjeru svijetom pronosila. Bez te čvrste veze sa svojim liturgijskim i duhovnim izvorom rijeka će, zasigurno, izgubiti svoju svježinu i životnost. Ne zaboravimo, da je ta duhovna snaga i vjera u jednu, svetu katoličku i apostolsku Crkvu iznjedrila brojne blaženike i svece koji su, zasigurno, najveće bogatstvo Boke Kotorske.

Na ovu višestoljetnu tradiciju ponosni smo kao narod, koji je vrata svojih srdaca, domova i crkava uvijek držao otvorenim kako bi se u njima svi, bez obzira na različitost vjere ili nacije mogli dobrodošlo i slobodno osjećati, te da bi svi koji žele njegovati taj duhovni izričaj te svoju dušu i društvo u kojemu živimo mogli zajedno nahraniti energijom kršćanske ljubavi koja povezuje i nikoga ne isključuje, vjerom koja ozdravlja i krijepi, i nadom koja nikad ne umire.

Dragi štovatelji sv. Tripuna, neka vas, vaše obitelji, mladež i djecu, osobito bolesne i nemoćne prati blagoslov Trojedinog Boga i zagovor svetog mučenika, moćnog čudotvorca sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora, Kotorske biskupije i svih Bokelja širom svijeta.

Čestitam vam dane svečanosti sv. Tripuna i sve vas srdačno pozdravljam.

+ Ivan Štironja
kotorski biskup

 

Izvor: Kotorska biskupija