Priopćenje Općinskog odbora HGI-ja Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. lipnja 2019. - 15:03
Autor: 

U Domu kulture u Škaljarima jučer je održana javna rasprava o Nacrtu Prostorno urbanističkog plana Općine Kotor za 7 Mjesnih zajednica. S obzirom na značaj teme  izazvala je veliki interes što je potvrđeno prisustvom velikog broja zainteresiranih građana i aktivnim učešćem u raspravi.

Nedvosmislena je činjenica da su mještani Škaljara nezadovoljni projektnim rješenjem trase obilaznice Škaljari-Kotor-Dobrota te je ovakvo rješenje za njih neprihvatljivo iz više razloga. Planirana trasa zalazi duboko u naselje Škaljari te ga presjeca i fizički dijeli. Planirana trasa prolazi neposredno uz crkvu Gospe od Snijega i mjesnog groblja što je za nas mještane neprihvatljivo. Zbog negativnog utjecaja na kvalitet življenja u neposrednoj blizini trase obilaznice, te planiranog rušenja objekata izgrađenih na planiranoj trasi, također nam je takvo rješenje neprihvatljivo. Planirana trasa obilaznice je izuzetno skupa i visokorizična

investicija. To neće biti glavna gradska arterija niti je to cesta koja će u budućnosti preuzeti tranzitni promet. Trasiranje ovakve prometnice imati će problema u morfologiji terena, potrebi očuvanja vrijednosti krajolika. Ne postoji Studija ekonomske isplativosti niti Strateška procjena uticaja na životnu sredinu, a što je najznačajnije ne postoji ni procjena uticaja na kulturno-povijesnu baštinu u planiranom prostoru.

Kotor, povijesno-kulturni centar Boke kotorske s neprocjenjivim kulturno- povijesnim naslijeđem  uvijek će biti visoko posjećen upravo zbog toga što jeste. Visokokvalitetne kulturne manifestacije tijekom turističke sezone također privlače veliki boj posjetitelja. Kotorani su svjedoci svakodnevnih posjeta brojnih autobusa  i kruzera s  turistima  te  se logično postavlja pitanje  isplativosti ogromnih financijskih ulaganja u izgradnji obilaznice koja neće značajnije utjecati na zagušenje u cestovnom prometu.

Pametnim rješenjima treba unaprijediti kvalitet života u Kotoru. S postojećim prostornim resursima  mogu se naći kvalitetna rješenja koja neće biti na štetu građana. Uređenje parking prostora kod  tunela s Tivatske strane, organiziranje javnog gradskog prevoza prihvatljivog za zaposlene, umirovljenike, mlade i turiste  koje će smanjiti uporabu osobnih automobila, izgradnja kružnog toka kod otvorenog bazena, značajnije korištenje morskog prevoza, izgradnja pothodnika kod Lučke kapetanije, te još puno značajno jeftinijih investicija koje će dati bolje rezultate od  skupog i upitno ekonomski održivog ulaganja u izgradnju obilaznice.

Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor