Prezentacija "Bokeške kužine"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. srpnja 2016. - 9:15
Autor: 

Gastronomski identitet Boke kotorske stvarao se od recepata najrazličitijeg podrijetla, kroz kontakte s različitim narodima, koji su dolazili, odlazili, ostajali i asimilirali se s domaćim  stanovništvom. Gastronomija, kao važan simbol kulture življenja, se razvija pod utjecajem različitih društveno- ekonomskih, socijalnih  i povijesnih  prilika. U tom procesu primajući sve pobrojane  utjecaje ona se prožima sa domaćim umijećima, iskustvima i idejama. Kao takva, bogata i raznovrsna, nastala je i bokeška kužina, a kakvog je okusa, kako se sprema, gdje se može degustirati, je bio ozbiljan zadatak Turističke organizacije u posljednjih pola godine.  To umijeće i gastronomska ponuda objedinjena je  u novo izdanje gastro kataloga,  značajno ga unaprijedivši u dizajnu, kvaliteti i sadržaju. Na 103 strane ove publikacije, opisan je  nastanak i razvoj bokeške kužine, tradicionalne specijalitete, način pripreme bokeljskih jela, predstavili ugostiteljske objekte u kojima se ova jela mogu degustirati, kao i ukupnu ponudu restorana u Kotoru.

 Jedinstven doprinos cijelom projektu dali su: Vlasta Mandić, autorica knjige „ Bokeška kužina“, koja je pored logističke podrške,  ustupila i neke od tradicionalnih recepata koje su prepoznatljivi za Kotor i Boku i time upotpunila kvalitetu gastro kataloga, zatim , ugostitelji  Kotora koju su prepoznali svoj značaj u ovom projektu. Posebno se ističu restorani: „ Luna Rossa i Madrevida“,  „ Cesare“, restoran u sklopu hotela Galia, „ Baron Gautsch“, „ Pasha“, „ Bastion1“, restorani u sklopu hotela Cattaro „ Royal „ i „ As“, konobe: „ Roma“, „ Ombra“, „ Cesarica“, „ Trpeza“, caffe restoran „ San Giovani“,  kao i snack bar „ Bokun“.

TO Kotor je spomenutim ugostiteljima dodijelila naziv ČUVARI GASTRO KULTURE, koji  na vidnim mjestima imaju istaknut logo čuvara gastro kulture, kao znak da se u tim ugostiteljskim objektima mogu degustirati bokeljski specijaliteti koji su prezentirani u gasto katalogu.

„Ako želite da degustirate bokeljske specijalitete, pozivamo Vas da budete naši gosti i dođete na prezentaciju Bokeljske kužine koju smo planirali za 8.jul ( petak) od 20:30 sati na Pjaci od Muzeja. U prigodan muzički program moći ćete uživati u bokeljskim specijalitetima koji će prirediti čuvari gastro kulture – ugostitelji Kotora a svakako će se bokeljski specijaliteti naći u njihovoj ponudi i tokom trajanja sezone“- poručuju organizatori.