Predstavnik HNV – a Marko Ugrin na okruglom stolu „Građanska država i nacija“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. svibnja 2022. - 16:03
Autor: 

Na okruglom stolu, održanom 11.5.,  u sklopu programa 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, organiziranom od strane Nevladine udruge „Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore" i Nevladine udruge „Reanimacija", pod pokroviteljstvom Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, sudjelovao je i predstavnik HNV – na Marko Ugrin.

Razgovaralo se o problemima, kao i izazovima s kojima se susreću nacionalna vijeća manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Gospodin Ugrin  je istakao kako HNV dijeli sudbinu ostalih nacionalnih vijeća, kao i to da su problemi slični. 

Kao pozitivnu stranu je  istakao  zakonske i pravne okvire, kojima se jamče prava manjina, a koji su praktički na razini  europskih zakonodavstava. Ugrin ističe kako je dobro što je država stvorila prostor za osnivanje nacionalnih vijeća  te stvorila mogućnost očitovanja identiteta nacionalnim manjinama te kazao kako HNV konstantno radi na tome. Rekao je  kako je jedna od zasluga HNV-a osnivanje Radio Dux-a, jedinog autentičnog medija  Hrvata u Crnoj Gori,  preko kojeg se Hrvati u CG mogu informirati. Složio se i s konstatacijom drugih predstavnika nacionalnih vijeća da je neophodno osigurati  više sredstava za nacionalna vijeća, kako bi se bez problema mogli realizirati mnogi projekti.

U svom izlaganju, Ugrin se osvrnuo i na problem asimilacije hrvatskog stanovništva, naročito na podneblju Boke kotorske i kao primjer naveo stvaranje subetnonima Bokelj. 

Istakao je da je na nacionalnim vijećima težak zadatak da mlađim naraštajima objasne od kolikog je značaja očuvanje vlastitog identiteta, usprkos svakodnevnim pritiscima. 

Također, nezaobilazna tema je  bila  i Dom kulture "Josip Marković", sjedište HNV-a. Naime, Ugrin se osvrnuo na politički pritisak na HNV, iako HNV nije politička stranka i nije isto što i HGI te je takav pritisak bio suvišan. Neumjesna je i bila promjena naziva bazena u Škaljarima, koji je ime dobio po "Zoranu Džimiju Gopčeviću" komandiru straže u logoru Morinj. Nažalost, izostale su adekvatne reakcije te je i  matična država  stala u  zaštitu Hrvata.