Poezijom i glazbom o dobroti i veličini sestara franjevki

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. ožujka 2017. - 10:15
Autor: 

„Na Cetinju je stari običaj da kada sretnete časnu sestru na ulici učinite tri koraka nazad i kažete : Časna sestro, srećo moja, i možete vjerovati da će želja koju pritom zamislite biti ostvarena“.

Pričama o dolasku i važnosti sestara franjevki na crnogorski teritorij i u crnogorsko društvo, mladi udruge „Zajednica Hrvata i prijatelja“ iz Podgorice, otpočeli su sinoć jedno lijepo druženje u crkvi sv. Mateja u Dobroti.

Sestre franjevke su u Crnu Goru došle nakon II. svjetskog rata, kada su uslijed komunističkog režima masovno ostajale bez posla, uskraćene za svoje djelovanje u vrtićima, školama, bolnicama i sirotištima. Dr. Cvetko Popović, načelnik cetinjske bolnice za plućne bolesti, dio njih je odlučio iz Slovenije dovesti u Crnu Goru, gdje je nedostajao stručni medicinski kadar. Tako je 10 sestara krenulo na put 4.12.1946. godine. Putovale su iz Slovenske Bistrice vozom preko Zagreba do Splita, tu su se zadržale nikoliko dana jer brod nije imao redne linije, kojim su putovale do Dubrovnika, tu ih je čekao šofer kamiona sa Cetinja, kamo su stigle nakon 6 dana putovanja 10.12.1946. popodne oko 16 sati.  Tako je nastala provincija sestara franjevki u Crnoj Gori koja danas broji 9 zajednica.

Od tada pa do dan danas, simbol su dobrote, blagosti i jednostavnosti, kojima se dive ljudi svih vjeroispovijedi, te rado s njima sudjeluju u proslavi Božića.

Nakon poučnog i zanimljivog dijela programa kojeg su pripremili mladi „Zajednice Hrvata i prijatelja“ iz Podgorice, nazočnima su priredili još jedno ugodno iznenađenje, te je njihov gost na ovoj večeri bio fra Marin Karačić, član hercegovačke franjevačke provincije, kantautor duhovne glazbe, čiji je prvi album autorske glazbe pod nazivom „U tvojim rukama“ izišao 2015. godine.

Fra Marinovo izvođenje glazbe nazočnima je predstavljalo pravi užitak, i prava je šteta da crkva sinoć nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Djelić atmosfere donosimo u video zapisu.