Početak radova na izgradnji kuhinje u SMŠ Mladost - projekt CUHaCHA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. rujna 2021. - 19:36
Autor: 

Općina  Tivat je započela sa izvođenjem radova na adaptaciji kuhinje i instalaciji potrebne opreme u Srednjoj mješovitoj školi Mladost.  Navedeni radovi su jedna od aktivnosti projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“, koji se realizira u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore za period 2014.-2020. godine. Rok za završetak radova je 60 dana, a njihova ukupna vrijednost iznosi 89,387.00 eura bez PDV-a.

Pored uređenja i opremanja “The culinary heritage showroom” kuhinje u SMŠ Mladost, Općina Tivat kao partnerska organizacija projekta, radit će na valorizaciji i promociji gastronomskog nasljeđa, putem organiziranja  specijaliziranih obuka, umrežavanjem i promocijom novih turističkih proizvoda, koji će biti proizvedeni u okviru projekta. Jedan od tih proizvoda će biti “Culinary heritage trails”- staze gastronomskog nasljeđa, kao i kuhar tradicionalnih recepata.

Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (Hrvatska), a ostali partneri na implementaciji projekta, pored Općine  Tivat, su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (Bosna i Hercegovina) i Zadarska županija (Hrvatska). Period implementacije projekta je od 15.8.2020. do 14.8.2022. godine. Ukupan budžet projekta je 710.946,94 eura, dok je iznos namijenjen Općini  Tivat 173.823,60 eura. Projekt je odobren u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

„Osnovna tema projekta je tradicionalna hrana koja je hiljadama godina igrala glavnu ulogu u tradiciji i folkloru zemalja programskog područja, predstavljajući osnovni dio njihove kulturne baštine. Hrana i kultura su od posebne važnosti na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni. Lokalna kuhinja i proizvodi mogu podstaći inovacije i promociju, unaprijediti razvoj na regionalnom i globalnom nivou, te još više poboljšati turističku ponudu”.