Papa Franjo danas slavi svoj 83. rođendan

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 17. prosinca 2019. - 11:21
Autor: 

Papa Franjo danas slavi svoj 83. rođendan. Jorge Mario Bergoglio, rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Aires u Argentini. U 21. godini života odlučio je postati svećenik. Ušao je u bogosloviju Villa Devoto, a zatim u dvogodišnji novicijat kod isusovaca. Za svećenika je zaređen 13. prosinca 1969. godine, tako da je prošli tjedan proslavio 50. obljetnicu svećeničkog ređenja, odnosno zlatni svećenički jubilej. Bio je provincijal Isusovačke provincije u Argentini od 1973. do 1979. godine. Nadbiskupom Buenos Airesa imenovan je 1998. godine, a kardinalom 2001. godine. Kao nadbiskup putovao je javnim prijevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak “kardinal siromašnih”.

Za 266. poglavara Katoličke Crkve izabran je 13. ožujka 2013. godine.

“Braćo i sestre, dobra večer. Znate da je dužnost konklave bila odabrati rimskog biskupa. Izgleda da su se kardinali odlučili potražiti ga gotovo na kraju svijeta”, našalio se papa na račun svog argentinskog porijekla prilikom prvog obraćanja nakon izbora za poglavara Crkve pred oko 200 000 ljudi.

Dan nakon izbora za papu posjetio je baziliku svete Marije Velike te pozdravio tamo prisutne ispovjednike jednog po jednog. “Milosrđe, milosrđe, milosrđe”, rekao je tom prilikom papa, “Vi ste ispovjednici budite, dakle, milosrdni prema dušama. To im je potrebno.” Naglasak na Božjem do danas je ostalo jedno od temeljnih obilježja pontifikata pape Franje.I naravno, ne propustite, posebno danas, izmoliti barem jednu kratku molitvu za našeg Papu.

Foto: Vatican media

Bitno.net