Otvorena izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 11. kolovoza 2024. - 10:00
Autor: 

Godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta „Tivatska likovna scena“ otvorena je sinoć  u JU Muzej i galerija.

Svoja likovna ostvarenja predstavili su : Vladimir Knežević, Ivan Knežević, Tanja Nikolić, Mile Albijanić, Milica Marković Rajčević, Biljana Račeta, Andrijana Ivanda Rocheux, Momčilo Macanović, Zoran Kruta, Ivica Aranđus, Ljubomir Popadić, Ana Bulatović Lili, Monika Marku, Zvonimir Grabić, Dragana Mladenović, Anđela Alić, Hana Mirkov, Iva Gopčević Čelanović. Također, odlukom Skupštine Udruženja počasno članstvo dodijeljeno je likovnim umjetnicima Borisu Dragojeviću i Branku Bačanoviću Bambiju.  

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Ivica Aranđus: „ Slikarska djela, koja vam večeras predstavljamo nisu samo izraz tehnike i stila, već ličnog iskustva vizija i emocija, misli i  duhovnosti. Mislim da će svako od vas naći nešto u nekoj slici što će samo nju ili njega pokrenuti na nekom nivou svoga bića. Umjetnost mora da ljude dira u svojoj dubini, da ih pokreće i negdje da ih iritira, zavisi od posmatrača. Zato se prepustite slikama, uđite u njihove melodije, kompozicije, svjetove boja, da vas inspirišu u svojoj raznovrsnosti“.

Danijela Đukić, direktorica Muzeja i galerije, izrazila je zahvalnost svima na dolasku te istakla posebnost svakog umjetnika, kao i da ćemo otkriti svjetove pred kojima se zastaje i promišlja, ali i pronalazi zajednička vizija. Istakla je da će se mladi umjetnici uvijek podržavati.  Predstavila je Doru Štampić, kao Lice Muzeja: „  Aktivnosti, koje će sprovoditi  Dora Štampić kao Lice Muzeja mogu zainteresovati mlade za muzejski rad i podizati svijest o kulturnoj baštini  i promovisati  lokalnu  baštinu i umjetnike i umjetnice“.

Postavka umjetničkih radova bit će prezentirana na dva galerijska prostora, i trajat će do kraja mjeseca.