Otok Gospe od Milosti - snaga glazbe u okupljanju i očuvanju tradicije

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 08. rujna 2024. - 9:20
Autor: 

Koncert smotre klapa "Još se digod skupe naši", u organizaciji Bokeljske Udruge Muzičara A capella, održan je sinoć   na otoku Gospe od Milosti, smještenom u Bokokotorskom zaljevu, a privukao je  brojne ljubitelje dalmatinske pjesme i klapskog izričaja. Ovo čarobno otočno okruženje, stvorilo je savršenu kulisu za glazbeni događaj koji spaja duhovnost i tradiciju, istovremeno slaveći bogatu kulturnu baštinu. Pod zvjezdanim nebom, na platou ispred crkve Gospe od Milosti, nastupile su neke od najpoznatijih klapa iz Hrvatske i Crne Gore : Jadran (mj) - Tivat, Incanto (ž) - Kotor, Ošjak (m) - Vela luka, Kampaneli (mj) - Donja Kaštila, Kurjože (ž) - Podstrana i  Sfida (mj) - Korčula.

Njihove višeglasne izvedbe, koje njeguju izvorni dalmatinski stil pjevanja, ispunile su otočni prostor toplinom i emocijama. U publici su bili prisutni brojni mještani i turisti, a zajednički trenutak pjesme i pljeska stvorio je poseban osjećaj zajedništva i ponosa. Program koncerta bio je raznolik – klape su izvodile tradicionalne dalmatinske napjeve, duhovne pjesme, ali i suvremene obrade popularnih pjesama, sve uz harmonično sljubljivanje glasova koje karakterizira klapsko pjevanje. Na kraju večeri, sve klape su se zajedničkim nastupom oprostile od publike stvarajući nezaboravnu atmosferu koja će dugo ostati u sjećanju svih prisutnih.Smotra klapa na otoku Gospe od Milosti još jednom je pokazala snagu glazbe u okupljanju i očuvanju tradicije te će vjerujemo nastaviti smotrom i naredne godine  u ovom čarobnom okruženju.
Voditeljica programa bila  je  Edita Lučić Jelić, koja je pozitivnom energijom, duhovitim pristupom i prisnošću s klapama, pružila poseban dojam i ugođaj brojnim posjetiteljima.