Općina Tivat počinje implementaciju IPA projekta “Apollo”

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. srpnja 2024. - 11:17
Autor: 

Općina Tivat započinje implementaciju projekta “APOLLO - APplication Of upscaLed interregionaL renewable & energy efficiency sOlutions”, koji se financira u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021– 2027.Opći cilj projekta APOLLO je unaprjeđenje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekt staklene bašte u prekograničnom području kroz izgradnju međusobno povezanih zajednica za upravljanje energijom i zelenih ulaganja u okviru implementacije međuregionalnih rješenja za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost u javnom sektoru.

Neke od aktivnosti koje će Općina Tivat realizirati su izgradnja fotonaponske elektrane na krovu administrativne zgrade Općine i nabavka minibusa na električni pogon za uspostavljanje linije od Aerodroma Tivat do centra grada.
Ukupna vrijednost projekta je 2.262.234,00 eura, dok je iznos namijenjen Općini Tivat 478.182,60 eura. Razdoblje realizacije projekta je od 15.7.2024. do 14.1.2027.
Projekt APOLLO omogućit će analizu trenutnog stanja u privrednom i energetskom sektoru. U sklopu izrađenih analiza definirat će se preporuke za daljnji razvoj korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) te načini za uspostavljanje energetskih zajednica i primjenu OIE u javnom sektoru sa scenarijima međuregionalne prekogranične suradnje. Također, projektom će se uspostaviti inovativna baza znanja u obliku digitalnog alata/web platforme (EE&RES Tool). Ovako izrađen alat imat će otvoren pristup za sve zainteresirane subjekte, te će pružati aktualne informacije i edukativne sadržaje za stjecanje novih znanja o OIE i energetskoj efikasnosti. Projektom će se u svrhu uspostavljanja energetskih zajednica u prekograničnom području izgraditi novi fotonaponski sistemi, odnosno fotonaponske elektrane na različitim lokacijama. Izgradnjom sistema, omogućit će se korištenje OIE uz značajno smanjenja troškova rada u lokalnim institucijama. Osim u građevinskom sektoru, projekt APOLLO će i u prometnom sektoru pokazati kako se uvođenjem vozila na električni pogon može utjecati na smanjenje emisije CO2 uz značajne uštede. S ciljem podizanja svijesti o prednostima korištenja OIE, organizirat će se specijalizirane edukativne radionice za širu javnost, donosioce odluka i javna tijela, te će se ojačati znanja i kapaciteti timova za energetsku efikasnost.
Vodeći partner projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a pored Općine Tivat partneri su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadno-hercegovačke-HERAG i Grad Mostar.