Održana sveta misa povodom blagdana sv. Roka

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. kolovoza 2024. - 11:48
Autor: 

Blagdan sv. Roka obilježen je jutros   u istoimenoj crkvi u Donjoj Lastvi. Svetu misu je  predvodio Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

Barski nadbiskup je podsjetio  na značaj i  jučerašnjeg dana te izrazio  radost  što je i danas s vjernicima, na blagdan sv. Roka. Podsjetio je na život sv. Roka, na njegovu nesebičnost, kao i na činjenicu da je tijekom svog životnog puta ugrozio svoj život, posvetivši se onima koji su u potrebi. Molio  je za njih  i njegovao ih.

Nadbiskup ističe da se  često govori da je Crkva u krizi i da je  danas  moderno cijeniti ljude po nekim drugim vrijednostima. Gledamo ljude po bogatstvu. I, nažalost, kako kaže apostolski upravitelj Kotorske biskupije,  prednost ima materijalno. Nudi nam se sve te je jedini spas vjera.

„Sveti Roko nam je primjer da naš život ne ovisi o tome koliko imamo, nego jesmo li Božja djeca koja činimo djela koja Bog traži od nas, a ne  koja traži svijet od nas. On nam je primjer. Primjer pravog vjernika koji vjeruje da Bog određuje naše djelovanje i moramo se Bogu posvetiti služeći drugima. Sveti Roko je zanemario svoj tjelesni život, jer je htio pomoći onima koji su u velikoj  potrebi. Služio je ljudima i pokazao da ljubav liječi. Vjera liječi. Nastojmo probuditi vjeru, prepoznati Božji poziv, zanemariti ono materijalno te više se posvetimo duhovnom bogatstvu“ – kazao je nadbiskup. Upućuje nas da trebamo pomagati drugima, ne ugroziti nikoga te da ćemo doživjeti Božju milost. Moramo duhovno raditi na sebi i u današnjem svijetu, u kojem su se poremetile prave vrijednosti, kroz vjeru vratiti sve one izgubljene i zaboravljene.

Don Nikola Majić je čestitao današnji blagdan vjernicima, zahvalio svima koji su pridonijeli današnjem blagdanu i podsjetio na njegov značaj.

Sveta misa će se održati danas u 19 sati, također u Donjoj Lastvi.