Proslavljen blagdan sv. Roka u Donjoj Lastvi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 17. kolovoza 2024. - 10:18
Autor: 

Blagdan sv. Roka obilježen je jučer  u istoimenoj crkvi u Donjoj Lastvi. Jutarnju svetu misu   predvodio je Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

Svečanu svetu misu u 19 sati predvodio je don Pero Burečić, koji nas je podsjetio na životni put Svetog Roka. Na njegovu žrtvu i svjesnost da materijalno bez duhovnog zaista nema vrijednost. Istakao je svečevu nesebičnost i posvećenost oboljelima od kuge. Njegovo pomaganje oboljelima, ne razmišljajući o posljedicama. Don Pero se osvrnuo na današnjeg čovjeka, koji je zalutao te koji se mora okrenuti vjeri i prisjetiti se pravih vrijednosti, duhovnih,  a ne prednost davati materijalnom. Kao što ističe : „Vjera ne treba biti ukras, već temelj života“. Zapitao nas je jesmo li stranci te ima li u obiteljima dovoljno dijaloga ili se zavaravamo da je najvažnije priskrbiti materijalnu sigurnost. Najgore je stranac biti najbližima, govori don Pero te ističe kako  se moramo okrenuti sebi, svojoj obitelji i njegovanju kršćanskih vrijednosti.

Don Nikola Majić je čestitao blagdan vjernicima, zboru,  ljudima koji su ukrasili crkvu predivnim cvijećem,  koji su pridonijeli  da se blagdan proslavi vjerodostojno  te se osvrnuo i na blagdan Velike Gospe, koji se proslavio dan ranije. Govorio je o značaju odgoja današnje djece i obitelji kao sigurnog i jedinog utočišta da bismo očuvali vjeru i živjeli je.