Održan Planinarski Put ljepote iznad Šušanja

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. listopada 2021. - 9:22
Autor: 

U subotu, 2. listopada 2021. godine, vjernici i prijatelji župe sv. Marije iz Šušanja sudjelovali su na Planinarskom Putu ljepote. Okupili su se pod geslom iz Knjige Postanka – Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt, da ga obrađuje i čuva. (Post 2,15) – u osam sati kod crkve sv. Petke u Gornjem Šušanju odakle su u molitvenom ozračju planinarili do crkvišta sv. Petra na Petilju.

Pritom su molili pobožnost Puta ljepote – četrnaest postaja slijedeći obrazac križnog puta. Put ljepote sastavio je redovnik Gilbert Choondal. Vjernici su čitali biblijske odlomke i pojedine dijelove enciklike pape Franje Laudato si' – o brizi za zajednički dom (2015.). U središtu razmatranja bili su tekstovi o stvaranju. Prvih sedam postaja Puta ljepote odnosile su se na Stari zavjet, a drugih sedam na Novi zavjet pri čemu se razmišljalo između ostalih i o ovim temama: Bog stvara sve dobro i lijepo, Bog čovjeku povjerava zemlju, Bog sklapa savez, Nebesa navješćuju Božju slavu, Stvoritelj postaje stvorenje, Bog upravlja svemirom, Bog pobjeđuje grijeh i smrt. Kroz postaje vjernici su putovali s Riječju Božjom kroz povijest spasenja – od početka stvaranja (Knjiga Postanka) do kraja našega svijeta (Knjiga Otkrivenja). Tekst i slikovni prikaz svake postaje te križ s bijelom tkaninom simbolom vazmenog otajstva dali su sudionicima osjećaj uronjenosti u otajstvo stvaranja. Konačno, postaje završavaju sljedovima iz Hvalospjeva stvorenja sv. Franje Asiškog.

Ovim molitvenim planinarskim putem sudionici su se priključili inicijativi koja se obilježava od 1. rujna do 4. listopada Vrijeme stvorenog, koja se ove godine provodi pod geslom Dom za sve? Obnoviti Božji oikos. Također, sveta misa slavljena je za pokojnog don Tadiju Jukića koji je prije 10 godina u jutarnjim satima u 48. godini života iznenada preminuo 25. rujna. On je naime posljednji svećenik koji je na tom mjestu služio svetu misu. Nakon misnog slavlja vjernici su molilu molitvu posvete Presvetom Srcu Isusovom.

Vodiči na Planinarskom Putu ljepote bili su Outdoor Brotherhood Montenegro iz Šušanja čiji mladi, ali iskusni članovi vrlo dobro poznaju teren.

Foto: Marko Čakalović