Obraćanje HNV-a Ministarstvu kulture

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. kolovoza 2018. - 11:02
Autor: 

U nastavku vam u cijelosti prenosimo obraćanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ministarstvu kulture (Uprava za zaštitu kulturnih dobara) povodom teksta u Dnevnom listu Dan „Iz manastirske riznice izrasta hram“, objavljenog 27.7.2018. na stranici broj 5.

Poštovani,

u saznanju smo, a kao što piše i u tekstu, i kao što je razvidno iz objavljene fotografije, da je na arheološkom lokalitetu kompleksa Prevlake svetog Mihovila  sagrađena i svečano otvorena riznica koja je početak građevinskih radova na revitalizaciji kompleksa manastira, a koja će biti završena,  također po najavi iz teksta, 2020. g. Također smo u saznanju da su arheološka istraživanja na tom lokalitetu radili arheolozi Korać 1956. i 1957. (kasnija istraživanja umnogome su modificirala njegove zaključke), Pušić i drugi, te  da je zadnje višegodišnje istraživanje  obavljao arheolog Đorđe Janković  iz Beograda.  Uz dužno poštovanje, zbog  značaja ovoga lokaliteta u povijesnom i arheološkom smislu smatramo da  je zaslužio da bude istraživan od strane relevantnih stručnjaka iz najviših europskih i svjetskih arheoloških instituta, a ne od arheologa koji je od 1988. pa do 2009. godine dok nije isključen s Filozofskog fakulteta u Beogradu, ostao u zvanju docenta.

Ministarstvu kulture Crne Gore, da ne bismo bili pogrešno shvaćeni,  se ne obraćamo  povodom građevinskih radova koji se izvode na Prevlaci sv. Mihovila, već iz osobnih pobuda,  s nekoliko konkretnih pitanja.  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore je, naime,  u komunikaciji s više franjevačkih samostana iz inozemstva koji su iskazali veliku zainteresiranost za revitalizaciju samostana sv. Frana na Gurdiću, koji je sagrađen u polovici 13. stoljeća , a nalazi se u neposrednoj blizini na istom lokalitetu pri benediktinskom samostanu sv. Petra iz 9. st.

Naše pitanje za Ministarstvo kulture Crne Gore je sljedeće- temeljem kojega zakona se može dobiti građevinska dozvola na arheološkom lokalitetu i tko odobrava građevinske radove na istom?  Bi li u ovom slučaju, kao i u prethodnome, bilo dovoljno započeti građevinske radove, dovršiti ih do pola ili do kraja, pa nakon toga tražiti legalizaciju, ili bi , pak, to trebalo biti regulirano posebnim zakonom koji je usuglašen sa međunarodnim i europskim zakonima i preporukama o zaštiti arheoloških lokaliteta.

Molimo ljubazno  Ministarstvo kulture Crne Gore da nam pismeno odgovori na ovaj naš upit kako  bi Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  moglo službeni stav nadležnih državnih tijela za ovaj slučaj proslijediti  Kotorskoj biskupiji i zajedno  s Biskupijom  pokušati pokrenuti inicijativu za obnovu arheološkoga kompleksa benediktinskog samostana  sv. Petra  i crkve sv. Frana  na Gurdiću.

S poštovanjem,                                                                                                      

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a, s. r.