Obilježen Zavjetni dan Peraštana

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. svibnja 2024. - 12:43
Autor: 

U spomen pobjede nad Turcima 15. svibnja 1654. godine,  kada su Peraštani obranili grad od silne turske vojske,  jučer je  obilježen  Zavjetni dan Peraštana – Gospa Peraška.

Program proslave počeo je  defileom Bokeljske mornarice i Gradske muzike Kotor do mjesnog groblja, gdje je  položeno cvijeće na spomenik bivšem admiralu Vladislavu Brajkoviću. Uslijedilo je  Kolo Bokeljske mornarice pred crkvom sv. Nikole, a nakon toga  sveta misa u crkvi sv.  Nikole.

 

Mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski i upravitelj Kotorske biskupije  pozdravio je sve  prisutne te zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju obilježavanja ovog važnog dana.

„Gospa nas nikada ne prestaje iznenađivati s njezinim milostima i zagovorima. Još jedan dokaz – što se više njoj povjeravamo, ona nas još više obogaćuje  svojim milostima. Siguran sam da je svatko od vas imao iskustvo tolike milosti koju primamo od Gospe. Na ovom mjestu, sve je počelo 22.7.1452., kada su dva ribara,  braća Mortešići, pronašli čudotvornu ikonu Gospe. Znamo da se jedna ikona ne može tek tako naći na školju. Zato su je prenijeli u crkvu sv. Nikole i tada počinje niz čudesa“ – rekao je Francis Assisi Chullikatt, apostolski nunciji za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, koji je predvodio svetu misu te podsjetio na činjenicu kako je nastao Otok, na  održavanje Fašinade…, dok nam je don Robert Tonsati prevodio rečeno.

Također je istakao da svatko  tko se povjerava Gospi, ne može biti očajan, već  pronalazi rješenje, ispunjen milošću i radošću. Gospa nas nikada neće napustiti i dajemo joj povjerenje za  sve milosti u životu. Podsjeća nas da je: „ izvor radosti- sam Isus, a Gospa ovaj izvor radosti donosi čovječanstvu. Stoga se okupljamo, kako bi izrazili našu radost za sve što smo u životu primili od Gospe. Naš način da joj odgovorimo je molitva. Ona nas nikada ne napušta, osobito u najtežim i najtužnijim trenucima života“.

Na kraju, nuncij je poželio blagoslovljen blagdan svim vjernicima.