Obilježen blagdan Velike Gospe

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. kolovoza 2024. - 13:09
Autor: 

Danas je  na Otoku Gospe od Milosti održana  sveta misa povodom blagdana Velike Gospe. Svetu misu je  predvodio Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

 „Ovaj sveti dan i ovo svetište podsjećaju nas na poseban odnos, koji naš narod, a osobito Bokelji, njeguju prema Majci, našoj nebeskoj zaštitnici i zagovornici.  Svaka naša svetkovina, pa tako i svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije  u nebo, u Božju blizinu, proslava je Boga, ali i potvrda  čovjekovog dostojanstva. Na poseban način svetkovina Velike Gospe je potvrda uzvišenosti čovjeka“ – rekao je barski nadbiskup te istakao da ćemo na kraju svi stati pred milosno lice kojeg čitavog života tražimo.

„Svetište Gospe od Milosti je mjesto milosti i duhovnog utočišta. Gospa od Milosti na ovom Otoku stoluje već stoljećima  te prihvaća mnoge vjernike koji traže neizmjernu majčinsku zaštitu i zagovor. Ovo svetište nosi u sebi duhovnu simboliku vjere našeg naroda. Ono je mjesto gdje se susreću nebo i zemlja, gdje se duše vjernika uzdižu prema Bogu kroz Marijinu ljubav i Marijinu milost. Ovo svetište okruženo ljepotom Božje prirode i mirnim morem Boke kotorske predstavlja oazu mira i duhovnog utočišta. Mnogi hodočasnici su ovdje našli utjehu, iscjeljenje i snagu za nastavak svog životnog puta.Gospa od Milosti,  kao naša Nebeska majka uvijek nas dočekuje raširenih ruku. Marija je uzor vjere i predanja“ – kazao je Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, koji ističe kako moramo probuditi našu vjeru da bismo mogli zaista doživjeti Marijinu predanost Bogu. Njezino Uznesenje nije samo nagrada za Božju vjernost već i  Božji odgovor na njezinu beskrajnu ljubav i služenje. Uznesenje – to je obećanje i nagrada za sve nas, a prije svega nada. 

„Ovaj blagdan nas podsjeća da je naš život na zemlji prolazna faza, putovanje prema vječnosti“.

Kako nas nadbiskup podsjeća, Nebeska majka je uvijek uz nas, spremna nam pomoći na našem životnom putu, koliko god nam nekada teško bilo. Nemamo drugog puta, osim jasnog puta, koji nam  Blažena Djevica Marija pokazuje. Ona je majka svih nas, koja nas vodi prema vjerskom životu, uvijek nam spremna pomoći u našim potrebama. Kraljica neba i zemlje.

Don Ivo Ćorić je izrazio zahvalnost svima na dolasku, nadbiskupu koji je predvodio misno slavlje, kao i katedralnom zboru iz Bara, koji je također današnji dan učinio posebnim.  Don Ivo se osvrnuo i zahvalio svima koji sudjeluju i pomažu obnovi svetišta.

Uslijedila je procesija,  po starom običaju, uz pjevanje Gospinih pjesama.

Sveta  misa povodom blagdana Velike Gospe, na Otoku Gospe od Škrpjela, bit će  u 18 sati.