Novogodišnje ukrašavanje grada

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. studenog 2023. - 16:43
Autor: 

Ususret novogodišnjim praznicima Općina Tivat, Turistička organizacija Tivat i Komunalno poduzeće Tivat sprovode akciju ukrašavanja grada, sa ciljem da svi ukrasi i svjetleće dekoracije budu postavljene do nastupajućeg vikenda.

Ove godine naručeno je 11 novih svjetlećih ukrasa, 30 dekorativnih elemenata za stubove, stablo bora s busenom te veliki broj dekorativnih traka za ukrašavanje palmi i drugih stabala. Iz prethodnog perioda upotrebljeno je 24 dekorativnih elemenata, dok je pet elemenata zbog većih oštećenja, stavljeno van upotrebe. Za potrebe ove aktivnosti formiran je Koordinacioni tim koji su sačinjavali predstavnici lokalne uprave, Turističke organizacije Tivat, Komunalnog poduzeća Tivat, ugostitelja i pojedinaca od struke. Tim je izvršio popis i analizu postojećih ukrasa te nabavku novih u skladu s raspoloživim sredstvima.

U svrhu nabavke novih ukrasnih elemenata utrošeno je ukupno 26.482 €. Kompanija “Luštica Development” u ove svrhe donirala je 10.000 €. Kompanija “Nobelwood group” izdvojila je 7.890 €, dok je Općina Tivat izdvojila 8.592 €.

Službe Komunalnog poduzeća su na terenu i postavljaju ukrase na brojnim lokacijama u gradu, a podršku im pružaju članovi Koordinacionog tima za kićenje, Služba zaštite i spašavanja, TO Tivat, Parking servis Tivat i članovi Omladinskog tima. Pomoć akciji pružio je turistički kamp “Bova”, osiguravajući barku koja je dio jedne od dekoracija. Dinamika kićenja grada u mnogome će zavisiti od vremenskih prilika.

Mole se građani da se prema ukrasima ophode s pažnjom, uz podsjećanje da su svjetleći ukrasi povezani na struju i da kao takvi predstavljaju opasnost, ukoliko se djeca na njih penju ili ih pomjeraju. Također, ovo može biti uzrokom oštećenja ukrasa, pa fond dekorativnih objekata iz godine u godinu biva siromašniji, ako o njima ne vodimo računa. Mole se privrednici, vlasnici ugostiteljskih i prodajnih objekata da se pridruže akciji dekoriranja grada, kako bi grad spremno dočekao nastupajuće praznike.