Modni performans održan u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. kolovoza 2016. - 8:46
Autor: 

Bilo je puno emocija na modnom događaju, koji se odigrao u utorak na šetalištu Pine. Modni klub “Da Qui” ispričao je  svojim sugrađanima, gostima i prolaznicima, jednu tešku priču, po prvi puta   u formi modnog performansa.Tema - nasilje nad ženama; apel - da se javno progovori (između ostalog i kroz ovaj način); poruka - da nema opravdanja i isprike za bilo koji vid nasilja; i na kraju poticanje na akciju - kroz osnaživanje žrtava. Kroz potporu, pažnju, empatiju.

"Naša ovogodišnja avgustovska modna priča namjerno izlazi na ulicu, želeći da u direktnom kontaktu sa publikom , sa prolaznicima, skrene pažnju na uvijek aktuelni problem nasilja nad ženama i tako se priključi aktivnostima sa misijom podizanja svijesti o važnosti njenog zaustavljanja", rekla je predsjednica Da Qui-a na početku programa na Pinama.

"Podaci govore da je svaka treća žena ili djevojka osjetila neki vid nasilja . To je najčešći oblik kršenja ljudskih prava i ne poznaje državne granice, uzrast, klasu, kulturu, religiju, tradiciju. Nasilje nad ženama nije lična stvar pojedinca, člana porodice. To je društveno pitanje , pitanje svih nas i traži sistematsko i kontinuirano angažovanje. I svako mora dati svoje reagovanje, svoj stav i doprinos zajedničkoj borbi“.

Kolekcija Eclectic women, Sanje Matijević upravo govori o jakim, hrabrim ženama spremnim da se uhvate u koštac sa svim teškoćama, koje im donosi život. O ženama koje, dodirnuvši dno, jako se odbiju o njega, problem nasilja pogledaju u oči, javno pogovore i osnažene krenu naprijed.

„Naša večerašnja poruka je da za nasilje u bilo kom vidu , nema opravdanja a za ličnu borbu protiv njega- prvi korak je osnaživanje ili empowerment kako smo i nazvali performans koji slijedi ", najavila je Štilet.

„Mokre kose, bose,bježeći od sebe,  s brazdama patnje i beznađa našminkanim na licima, sa cipelama u rukama i starim vrećastim haljinama, lutaju nedefinisanim prostorom izmedju stolica i ne vide izlaz. Tračak nade, razumijevanja i tople energije stiže im iz emotivnog Natalijinog plesa koja svojim cvjetnim i lepršavim kostimom unosi vedrinu i optimizam, a zanimljivom koreografijom ukazuje na put otrežnjenja , osvešćivanja i konačnog osnaživanja“.

Nakon toga, hvatajući se za ruke, ujedinjene i svjesnije sebe, žrtve nasilja dižu glavu, cijepaju svoju bezličnu odjeću . Modeli koji ostaju na njima su iz kolekcije “Eclectic women” što je i trenutak kada one šire napisanu poruku “No exuse for violens” . I revija je mogla da počne.

 Ideju, organizaciju, koreografiju, izbor glazbe, scenografiju, kostime, šminku i frizure performansa “Empowerment”, potpisuje Sonja Štilet, a u samom finalu događaja svoj doprinos dala je svojom kolekcijom tivatska dizajnerica Sanja Matijević. Tehničku potporu pružio je Centar za kulturu Tivat.