Ministrica Vučinović razgovarala sa šefom Odjela za civilno društvo, medije i istraživanja u Europskoj komisiji Nikolom Bertolinijem

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. listopada 2015. - 9:44
Autor: 

Ministrica bez portfelja Marija Vučinović sastala se jučer sa šefom Odjela za civilno društvo, medije i istraživanja u Europskoj komisiji Nikolom Bertolinijem.

 

U razgovoru su razmijenjena mišljenja o realiziranim  aktivnostima na unaprijeđenju odnosa Vlade Crne Gore i civilnog sektora, kao i razvoju civilnog sektora u Crnoj Gori.

 

Minstrica Vučinović informirala je gospodina Bertolinija, u svojstvu predsjednice Savjeta za razvoj nevladinih udruga Vlade Crne Gore, o dosadašnjem radu Savjeta i realiziranim aktivnostima, ali i ključnim problemima i izazovima. Gospodin Bertolini je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora, pored Kosova, jedina država u regiji koja je formirala Savjet, naglasivši da je potrebno raditi na daljem unaprijeđenju njegove uloge. 

 

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o nevaladimim udrugama, o kojem su gospodina Bertolinija informirale Dragana Ranitović i Danka Latković, koje su nazočile sastanku.

 

Gospodin Bertolini je, uz navedeni zakon istakao važnost usvajanja i Zakonu o volonterizmu i Zakona o socijalnom poduzetništvu, koji su bitni s aspekta daljeg unaprijeđenja i razvoja civilnog društva u Crnoj Gori. On je sugerirao potrebu da se ulože dodatni napori kako bi se ta dva zakona procesuirala od strane nadležnog ministartva uz adekvatnu participaciju predstavnika civilnog društva.

 

Na sastanku je postignut dogovor da se, u cilju efikasnijeg provođenja aktivnosti zacrtanih Akcionim planom za provođenje Strategije razvoja nevladinih udruga, pristupi izradi šestomjesečnog plana obveza resornih organa i tijela zaduženih za suradnju i razvoj nevladinih udruga u Crnoj Gori.

 

Ispred izaslanstva Europske unije u Crnoj Gori, sastanku su nazočili Romain Boitard i Anja Zagorac iz sektora za suradnju. Sastanku je također nazočio i šef kancelarije TACSO u Crnoj Gori Goran Đurović.