Književna večer „Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. ožujka 2023. - 10:03
Autor: 

 U četvrtak,  30.3.,   s početkom u 19.00 h,  u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, bit će održana  književna  večer   „Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica” prof. dr. Sofije Kalezić.

Prof. dr. Sofija Kalezić,  doktor Metodike nastave jezika i književnosti u Crnoj Gori  član je Crnogorskog P E N centra. Učestvovala je u radu brojnih naučnih skupova kod nas i u inostranstvu, od kojih se posebno mogu izdvojiti njena učešća 2014. godine na 19-tom bijenalu The University of Chicago u Ilinoisu (departman za slovenske jezike), na fakultetu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i na međunarodnoj naučnoj konferenciji Kroatistika na Sveučilištu Ivan Franko u Lavovu (Ukrajina), 2018. godine. Dobitnica je  nagrade “Dušan Kostić” za najbolje književno-kritičko djelo posljednje tri godine u Crnoj Gori također i Specijalne plakete časopisa „Komuna“ za 2020. godinu, koja se dodjeljuje za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore.    Dobitnica je Povelje za poseban doprinos montenegristici za 2021. godinu koju dodjeljuje FCJK. Zaposlena je kao redovna profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju“.    

Na promociji će govoriti recenzentica, doktorica književnosti, Andrijana Nikolić, i Zorica Joksimović, profesorica Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Radi više od 30 godina u nastavi. Novinarka, književnica, recenzentica, bavi se afirmacijom i publikacijom  dječjeg stvaralaštva, kao i razvijanjem medijske pismenosti kod djece.

U glazbenom dijelu programa će nastupiti Maja Lukšić -  studije je završila u Beogradu. Od 2005. god. radi kao samostalna umjetnica, a od 2016. god. i kao jazz solista.

Ulaz slobodan.