JU „Muzej i galerija“ Tivat - održano fokusno grupno istraživanje

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. srpnja 2024. - 18:35
Autor: 

U JU „Muzej i galerija“ Tivat jučer je održano fokusno grupno istraživanje, koje sprovodi profesor dr. Miloš Milenković, etnolog-antropolog sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u suradnji s Institutom društvenih nauka iz Beograda i Etnografskim institutom SANU iz Beograda.

Intervju je prikupio uvide i mišljenja od različitih zainteresiranih strana u Crnoj Gori u vezi s inkluzivnim i participativnim očuvanjem nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Diskusija je vodila ka istraživanju percepcije, izazova i mogućnosti u upravljanju nematerijalnim kulturnim nasljeđem unutar multikulturalnog i multietničkog konteksta s fokusom na poticanje pomirenja i suživota.

Projekt se bavi tenzijama, koje se javljaju između etničke atribucije odnosno etničkog prisvajanja nematerijalne kulturne baštine i državnih sistema zaštite nematerijalne kulturne baštine na Zapadnom Balkanu, kao i pitanjima da li ta početna sporenja imaju potencijal da postanu mostovi suradnje i izgradnje povjerenja na način što će glavni stejkholderi zajedno diskutirati i sporiti se unutar institucionalnih mehanizama koje osiguravaju međunarodne institucije na čelu s UNESCO-om.

U prvom dijelu akcent je bio na fokus grupnom istraživanju na kome su sudjelovali predstavnica Sekretarijata za društvene djelatnosti općine Tivat Sunčica Radović, kustos etnografske zbirke Igor Lazarević, konzervatorica Dušica Kovačević, muzejski pedagog Zoran Kruta, muzejska tehničarka Mirela Slovnikar, povjesničar Dražen Jovanović, paroh tivatski Pavle Pajić, predsjednica NVU „Gjurgjevo brdo“ Ljerka Sindik, profesorica francuskog jezika Ivana Brkan, prof. dr. Miloš Milenković i predstavnik Etnografskog instituta, etnolog-antropolog dr. Branko Banović i etnologinja-antropologinja Danijela Đukić.

U drugom dijelu sudjelovali su prof. dr. Ilija Lalošević, predsjednik UO Bokeljske mornarice Kotor - podružnice Tivat Marjan Ribica, kapiten BK „Brđanin“ Mato Krstović, profesor književnosti Neven Staničić, povjesničar Dražen Jovanović, polaznica obuke za popisivanje nematerijalne kulturne baštine Tivta Sandra Sindik i tajnica HNV - Ana Vuksanović, kustos etnografske zbirke Igor Lazarević, konzervatorica Dušica Kovačević, muzejski pedagog Zoran Kruta, muzejska tehničarka Mirela Slovnikar i etnologinja-antropologinja Danijela Đukić, direktorica Ustanove.