Festival Forteca u Perastu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. srpnja 2019. - 12:12
Autor: 

Po treći put FORTECA - FORTESS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL PERAST u Perastu i Kotoru predstavlja filmove iz cijelog svijeta.

„Cilj nam je  da sjever Evrope i svijet, smjestimo u Crnu Goru, Boku, u Perast. Nije nam cilj da samo prikažemo filmove već i da  gostima prikažemo ljepote i specifičnosti koje Crna Gora pruža. Biće prikazani filmove iz Finske, Islanda, Švedske, Poljske, Norveške, Ukrajine, kao i iz zemalja regiona. Kao gosti će biti prisutni evropski filmske stvaraoci, a njihove filmske radove će ocjenjivati profesionalni žiri filmskih radnika iz Crne Gore.  Projekcije će se održavati kao i prošle godine - u zgradi Muzeja grada  Perasta od 19.00 i na Peraškom trgu od 21.00. Tokom pet festivalskih večeri prikazaćemo deset dugometražnih igranih filmova – međunarodnih, regionalnih i domaćih.  Kao prateći program planiramo pored zanimljivih gostiju i druženja sa publikom, radionice sa  filmskim stvaraocima iz  Crne Gore i regiona i panele na temu identiteta, duhovnosti, i filmskog stvaralaštva žena. Selekcija filmova prati duh grada Perasta i očuvanje tradicije i kulture u najširem smislu te riječi, kao zalog za budućnost. Žiri čine domaće filmske snage: reditelji Aleksandar Vujović i Vuk Marković kao i producentkinja Andrijana Popović – moda, mediji i film. Posle svake projekcije filma čiji dio ekipe bude u Perastu, planiramo da napravimo sa publikom sesiju pitanja i odgovora“ – stoji u priopćenju organizatora.

Osnivač i idejni tvorac festivala je glumica i producent Jelena Mila koja već 20 godina živi i radi na sjeveru Europe u Švedskoj i više od deset godina uspješno vodi Balkan New Film Festival Nordic. Povjesničarka umjetnosti u Muzeju u Perastu Aleksandra Simeunović je izvršna producentica festivala.

„Naši saradnici od osnivanja su  Andro Radulović, tadašnji direktor OJU ” Muzeji ” Kotor, Festival klapa,  Mjesna zajednica Perast,  Don Srećko Majić i sekretarijat za kulturu  opštine Kotor. Posebno mjesto ima porška Turističke organizacije Kotor. Sa Festivalom stvaramo novo lice Perasta, u  svijetu prikazujući Crnu Goru u najljepšem svijetlu. Festival bi trebao da predstavlja most saradnje kinematografija sjevera i juga Evrope, razmjenu iskustava i znanja kao i predstavljanje prirodnih ljepota zemalja. Zato smo tu da radimo i gradimo most filmske saradnje.FIFFP ima stalne datume prikazivanja bez obzira na dane u mjesecu od 26-30 jula! Prethodni Festival je premašio naša očekivanja, prije svega po kvalitetu ponude, tako da s ovim idemo i dalje uz podršku Ambasade Švedske za Crnu Goru“ – priopćavaju organizatori.

PROGRAM:

10 međunarodnih dugometražnih i 20 dokumentiranih  i kratkih filmova.

Program je objavljen 15.7. na stranici  www.fiffp.com