CZK Tivat snimio filmove: „Mir naše Gospe“ i „Ognjilo“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 27. kolovoza 2019. - 8:11
Autor: 

Proteklog tjedna, 21. 8.,  završeno je snimanje kratkog dokumentarca „Mir naše Gospe“ po scenariju i u režiji Vladimira Perovića. Izvršni producent je Centar za kulturu Tivat, a film je podržan sredstvima Općine  Kotor, čiji Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti je 2018. godine raspisao Konkurs za podršku individualnom kulturnom stvaralaštvu.

„Gospa iz naslova je Gospa od Škrpjela, veličanstveni otočić/školj ispred Perasta, na kome su po predavanju prije više od četiri i po vijeka, kad je bio obična hrid (škrpjelo) mornari pronašli svetu sliku Bogorodice sa djetetom. Potom su Peraštani decenijama dopunjavali hrid donošenjem kamenja, stvorili otočić, te na njemu podigli crkvu, sveto mjesto za vjernike, ponos za sve stanovnike Boke, nezaobilaznu turističku destinaciju koju hodočaste ljudi iz čitavog svijeta, iz svih kultura, nacija, religija. „Mir naše Gospe“ se ne bavi kazivanjem legende, niti turističkom promocijom, mada nosi natruhe i jednog i drugoga. Film, koji je autor određuje kao kreativni dokumentarac ili kao vizuelni esej, smješta vjekovni mir ovog jedinstvenog kulturno-istorijskog i religioznog odredišta u kontekst uzavrele turističke sezone. Gužva kao u košnici, morski prostor oko otočića kao prenapučena saobraćajnica nekog velegrada. Gliseri, skuteri, jahte, jedrilice, barke, brodice, vodene kočije, i naravno ogromni kruzeri, koji se kroz Verige promaljaju kao neke praistorijske zvijeri, a njihova ogromnost i tromo puženje – kao da prijete čistoti, ljepoti, miru, čitavom onom duhovnom ozračju koje Gospa nosi…

Radilo se intenzivno, i po 15 sati na dan, od praskozorja do u kasnu noć. Svedenu, u ovom slučaju izuzetno efikasnu ekipu činili su Vladimir Perović, Ivan Čojbašić, Jelena Božović i Neno Bubonja, a ogromnu pomoć i podršku pružili su Blažo Krivokapić i don Srećko Jurić, koji je naravno dao i odobrenje da se film snima na otočiću i oko njega. Ukoliko i u montaži i post-produkciji bude po planu, kao što je bilo na snimanju, očekuje se da bi film mogao da doživi svoja prva prikazivanja krajem novembra ove godine.

Istovremeno, ista ekipa je 15. 8. završila i poslednju fazu snimanja drugog kratkog dokumentarca, „Ognjilo“, čije se snimanje, zbog razvlačenja mreže dalekovoda kroz Katunsku nahiju (sastavni dio filma) proteglo na skoro tri godine. Kroz njegove dane, godišnja doba i cijele godine, ovaj film prati gorštaka iz katunskog krša, čovjeka u čiji pejzaž, u čiji prostor, u čiji život, useljavaju neobični, gorostasni metalni susjedi, a on i dalje živi svoj život onako kao je živio, i kako su kroz vjekove živjele generacije predaka.

Simbol tog života jeste ognjilo iz naslova, mali jednostavni starovremski pribor kojim se izbijaju iskre iz kamena kremena. I ovaj film po planu treba da doživi svoju premijeru krajem novembra, a onda kreće u svjetski festivalski život“- stoji u priopćenju.