Društvo

Crna Gora danas, 21. svibnja obilježava Dan nezavisnosti. Crna Gora je na današnji dan 2006. godine obnovila državnu samostalnost.  Dux radio svim građankama i građanima Crne Gore čestita današnji  Dan nezavisnosti.

Neradni povodom  Dana nezavisnosti bit će danas i sutra, kao priopćavaju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Danom državnosti Republika Hrvatska svečano proslavlja višestoljetnu nezamjenjivu ulogu Hrvatskoga sabora u čuvanju i promicanju hrvatske državnosti kao i konstituiranje prvoga demokratski izabranog saziva zastupnika 30. svibnja 1990. godine.

Svim pripadnicima hrvatskoga naroda i hrvatskim državljanima u Crnoj Gori  u ime djelatnika Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru i osobno srdačno čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske.

 mr. sc. Jasminka Lončarević

 generalna konzulica

 

U većini se suvremenih publikacija o Boki kotorskoj navodi kako se Kostanjica prvi put spominje 1440. kad je Novak Dobriković Opatiji svetoga Jurja prepustio vinograd u tome naselju. Međutim, pomnim smo iščitavanjem Izabranih djela Pavla Butorca uočili kako se Kostanjica spominje u inventaru pokretnina i nepokretnina te iste opatije iz 22. travnja 1431., dakle devet godina prije dosadašnjega najstarijeg poznatog spomena. Te je 1431. u Kostanjici jedna kuća opatu Augustinu plaćala tri perpera, a prema Opatiji su svetoga Jurja potraživanja imali i stanovnici drugih naselja.

Petak, 26. svibnja 2023.

SK Arsenal davne 1937.

Petak, 26. svibnja 2023.

Pozivamo vas na Ljetnu školu folklora koja će se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održati od 4. do 13. kolovoza 2023. godine u Zadru.

Petak, 26. svibnja 2023.

Centar za kulturu Tivat, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, prikazuje dokumentarni film "Berge Istra".

Četvrtak, 25. svibnja 2023.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata već trinaest godina sudjeluje u organizaciji seminara na državnoj razini za nastavnike povijesti u osnovnim i srednjim školama, na temu Domovinskog rata. Ove godine, seminar se održao u Dubrovniku te su sudionici seminara, preko 100 sudionika, izrazili želju posjetiti predstavnike hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Podsjećamo, ravnatelj Memorijalnog centra, gospodin Ante Nazor, posjetio je Boku 2022. god.

JU Muzej i galerija Tivat, u okviru Festivala vjetra, organizira  Festival etnografskog filma revijalnog karaktera, koji će se održati 26. 5.,  s  početkom u 18 h i 27. 5., s početkom u 19 h.

Srijeda, 24. svibnja 2023.

Današnji gost emisije Bokobran je novinar Miomir Maroš.

U današnjoj emisiji razgovaramo o njegovim počecima i kako je nastala njegova čuvena emisija “Zapis”.

Njegova neiscrpna inspiracija je Boka, o kojoj i u kojoj je snimao brojne emisije. Kakve dojmove nosi, kada je spoznao punu vrijednost Boke,jesu li  su teme iste kao ranije, kao i mnoge druge zanimljivosti možete poslušati u audio zapisu…

Srijeda, 24. svibnja 2023.

Promocija pjesničke zbirke ,,Zemlja u jeziku”  Petra Gudelja  održana je sinoć u Knjižnici   „Ljudevit Gaj” u  Domu kulture ,,Josip Marković” u Donjoj Lastvi.  Istaknuti crnogorski književnik  i akademik Miraš Martinović  priredio je izbor iz poezije hrvatskoga pjesnika Petra Gudelja, a  izdavač ovog  vrijednog  izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

 U ime organizatora, Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, na početku večeri, nazočne je pozdravio  predsjednik HNV-a  Zvonimir Deković.

Stranice

Subscribe to RSS - Društvo