"NEPTUN"- SUDBINE BRODOVA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. siječnja 2013. - 10:43
Autor: 

Portugalski putnički brod „Arion“ koji je u 17. rujna prošle godine zaustavljen u Crnoj Gori po nalogu Privrednog suda u Podgorici, zvanično je predat na čuvanje Luci Bar jer je posada u medjuvremenu napustila kruzer koji je prinudno vezan u luci grada pod Volujicom.
U podgoričkom Privrednom sudu u toku je postupak koji je protiv vlasnika broda – kompanije „Classic International Cruises“ (CIC) iz Lisabona, pokrenula ruska turistička agencija „R-tours“ iz Moskve koja je unajmila „Arion“ prije nego što je on zaustavljen sredinom rujna u Kotoru.

Kompanija CIC uredno je do sada isplatila sve svoje obaveze prema posadi „Arona“, snabdjevačima i agentu broda u Crnoj Gori, ali su se u medjuvremenu počeli nagomilavati troškovi ležarine i čuvanja broda u barskoj luci koji će se prezentirati Privrednom sudu i nadoknaditi iz sume koja bude dobijena sada već vrlo izvjesnom sudskom prodajom „Ariona“.
Nakon odlaska posade, na brodu je ostalo 1,5 – 2 tone hrane i zapovjednik je naložio da se ona ustupi humanitarnim organizacijama.
“Arion” je inače, brod koji je veoma značajan za ove prostore jer je izgradjen 1965 godine u pulskom “Uljaniku” pod imenom “Istra”. Sa blizancem “Dalmacija” ovaj elegantni, 117 metara dugi brod od 5.500 bruto-tona bio je ponos jugoslovenske tzv. bijele flote i dugo godina bio je najveće plovilo u floti riječke “Jadrolinije”. Originalno izgradjeni kao putničko-teretni linijski brodovi, “Istra” i “Dalmacija” su kraće vrijeme vozili na redovnoj liniji izmedju Venecije, jugoslovenskih i grčkih luka do libanskih i luka u Egiptu, da bi ubrzo bili rekonstruisani u klasične oputničke brodove za krstarenja. “Istru” koja je od 1991 godine nosila ime “Astra”, 2000-te kupili su Portugalci i detaljno rekonstruisali i obnovili u skladu sa najnovijim SOLAS standardima za putničke brodove, u što je uloženo mnogo novca. Pod novim imenom “Arion”, nekadašnja “Istra” i danas je jedan od najljepših manjih tzv. klasičnih putničkih brodova na svijetu, a poznavaoci pomorskih prilika sve što se u vezi tog broda dogodilo u Crnoj Gori, vide kao pokušaj ruskog unajmitelja da se za relativno male pare, dokopa vrijednog i lijepog broda.
Sudbinom ovog broda bavimo se u emisiji o moru i pomorstvu “Neptun” u kojoj govorimo i o nesvakidašnjem spašavanju još jednog nekadašnjeg jugoslovenskog broda – velikog OBO carriera “Smederevo” koji je prije 25 godina teško oštećen kod obala Južne Amerike. „Smederevo“, vlasništvo kompanije „Beoplov“ iz Beograda, bio je najveći brod trgovačke mornarice Jugoslavije. Sa tom grdosijom od 162.597 bruto-tona, dugačkom 292,5 i širokom 44,6 metara, zapovijedao je kapetan Slavko Ivanović iz Kotora koji je gost naše današnje emisije i koji će nam ispričati što se zapravo desilo studenog 1988 kod obala Čilea i kako je „Smederevo“ spašavan skoro godinu dana.
Audio: kap. Slavko Ivanović

Audio: kap. Branko Djurović